Bibliotecile și medierea


Bibliotecile publice devin centre de informare privind activitatea de  mediere printr-un acord de colaborare semnat miercuri între Consiliul de  Mediere, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice  din România (ANBPR) şi IREX România.

Acordul va facilita organizarea unor acţiuni, programe sau  evenimente în bibliotecile publice, astfel încât acestea să devină  centre de informare comunitară  privind procedurile de mediere.

Consiliul de Mediere va oferi fiecărei biblioteci acces la lista  mediatorilor, broşuri şi materiale informative despre procedura medierii  şi va pregăti bibliotecarii în aspecte privind paşii de urmat în acest  demers.

Prin acest parteneriat Consiliul de Mediere, ANBPR şi Fundaţia IREX,  care implementează proiectul Biblionet, vor putea pregăti cetăţenii din  comunităţile celor peste 2.000 de biblioteci din ţară intrate în  program cu informaţii despre cadrul legal şi dinamica procesului de  mediere.

Pe termen mediu, acordul va oferi şi o bază de informaţii  cuantificabilă, un instrument statistic prin care se va evalua economia  de timp şi resurse financiare ca urmare a utilizării medierii în  comparaţie cu procesele în instanţă.

Preşedintele ANBPR, Dragoş Neagu, este de părere că bibliotecile  publice din România pot fi un factor important în ceea ce priveşte  comunicarea informaţiei privind medierea către cetăţean. Potrivit  acestuia, 11% din populaţia României frecventează biblioteci publice.

‘Parteneriatul este unul foarte larg, lăsând multe posibilităţi de  colaborare şi primele acţiuni pe care le întreprindem chiar începând de  săptămâna viitoare vor fi de a introduce în biblioteci informaţii scrise  cu privire la mediere şi profesia de mediator. Practic, fiecare  bibliotecă în care vom putea ajunge va avea o zonă de materiale  informative scrise despre mediere, precum şi posibilitatea ca prin  intermediul computerelor şi cu ajutorul bibliotecarilor medierea şi  tabloul mediatorilor să devină accesibile foarte uşor către utilizatorii  de calculatoare şi de biblioteci în acelaşi timp’, a declarat  preşedintele Consiliului de Mediere, Dorin Bădulescu.

Vicepreşedintele Consiliului de Mediere, Daniel Zeno Şuştac, a  informat că în prezent în România sunt 6.000 de mediatori autorizaţi.

Cel mai recent studiu dat publicităţii la Bruxelles în decembrie  relevă că medierea este cu 95% mai puţin costisitoare decât un proces  clasic’, a adăugat vicepreşedintele Consiliului de Mediere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *