09 Noi

Revoluţia e-Book: provocări şi perspective

Publicat în Blog
Scris de 

Conferinţa ProEdit. Revoluţia e-Book. Bucureşti, 2011. Imagine de ansamblu Conferinţa ProEdit. Revoluţia e-Book. Bucureşti, 2011. Imagine de ansamblu

Subiectele dezbătute pe parcursul a două zile (3 şi 4 noiembrie 2011), la Bucureşti, au vizat piaţa de carte digitală, viitorul documentelor tipărite pe hârtie şi al celor tipărite în format digital, sistemele (software) asociate distribuţiei şi valorificării  documentelor în format electronic, organizarea fluxului de lucru în cadrul unei organizaţii care produce documente în format digital pentru consumatori, strategii de marketing privind documentul digital etc.

Deosebit de interesante au fost analizele transcontinentale privind evoluţia documentelor tipărite în format digital şi piaţa acestora. A captat atenţia, în mod prioritar, diferenţele dintre modelul conceptual al pieţei nord-americane şi cel reprezentat de piaţa europeană, care este încă în etapa de căutare a unei identităţi proprii.

În faţa celor 50 de participanţi la Conferinţă au prezentat diversele subiecte, personalităţi ale domeniilor interdisciplinare, care au încercat să lămurească nu doar fenomenul dezvoltării şi mecanismele pieţei de documente în format digital, ci şi răspunsul la dilemele momentului, care se tot propagă la nivel de mase: ce ne rezervă viitorul? Vor dispărea cărţile în format tipărit pe hârtie (codex)?

Miha Kovač, editor în cadrul grupului editorial Mladinska Knjiga şi, totodată, profesor în cadrul Departamentului Biblioteci, Ştiinţa Informaţiei şi Studii privind cartea din cadrul Universităţii din Ljubljana (Slovenia), a trecut în revistă evoluţia sistemului editorial începând cu perioada deceniilor 6/8 din secolul trecut şi a făcut diferenţa prin schimbarea complexă care a urmat în perioada anilor ’90 şi până la zi. În cadrul grupului editorial unde lucrează se ocupă cu dezvoltarea infrastructurii pentru publicarea documentelor în format electronic (e-publishing).

Lui Miha i s-au adăugat Angus Phillips, director al Centrului Internaţional pentru studii editoriale din cadrul Universităţii Oxford Brookes (Marea Britanie), Rudiger Wischenbart, consultant pe probleme privind industria cărţii din Austria, iar din partea română Daniel Marinescu Persu, director general IME România, Radu Apostoae partener Bookbyte, Vlad Puescu, manager în cadrul proiectului privind conţinutul digital din cadrul Librăriei online Elefant.ro şi Paul Balogh, manager, Divizia online a librăriilor Humanitas.

Este interesant şi merită consemnat faptul că s-a discutat deschis despre barierele pe care le avem în ceea ce priveşte evoluţia transferului documentelor din formatul tipărit pe hârtie în formatul digital. Aceste bariere pornesc de la opoziţia editorilor (spre exemplu) în a considera acest efort unul care să merite a fi întreprins, date fiind procedurile actuale care sunt încetăţenite şi mecanismele de valorificare înţelese de marea majoritate a ansamblului (autor-editor-client) şi până la multitudinea de formate digitale cu întreg apanajul limitărilor şi schimbărilor rapide în ceea ce priveşte versiunea fiecăruia dintre aceste formate digitale.

Câştigul mare al Conferinţei este chiar acest aspect al discuţiilor, al punerii faţă în faţă a editorilor (unii manageri, alţii angajaţi) şi al altor profesionişti interesaţi de evoluţia documentelor în format digital (bibliotecari, informaticieni, personal implicat în standardizare, în ocuparea forţei de muncă pe funcţiile noi ce vor fi create etc.).

Este important ca Asociaţia noastră să fie implicată şi să susţină comunicarea pe această temă, dat fiind faptul că şi în biblioteci, achiziţionarea de documente în format digital întâmpină rezistenţă. Trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putinţă să arătăm faptul că depozitul de cunoştinţe al umanităţii stă în conţinut, indiferent de forma în care acest conţinut este accesibil. Chiar şi pentru cei care exprimă teama pierderii zestrei de cultură a civilizaţiei în urma unui cataclism, de orice natură ar fi el să fie, şansele vor fi mai mari să păstrăm ceea ce avem dacă vom avea conţinutul pe mai multe forme de suport şi în mai multe forme de a fi accesat.

Organizarea evenimentului a fost o reuşită care s-a datorat conducerii UER şi reprezentanţilor care au fost prezenţi, între care îi menţionez aici pe Dl Claudiu Istrate, prieten al nostru, al bibliotecarilor, care a participat şi la Conferinţa ANBPR care a avut loc în luna mai la Baia Mare, precum şi pe Dna Marilena Iovu, coordonator pentru evenimente internaţionale.

Citit 2700655 ori
ANBPR

Libero tellus sit ipsum ante eu Curabitur nibh Sed Pellentesque nisl. Nibh quis laoreet mauris mi est quis nibh porttitor.

Website www.anbpr.org.ro/