Ziua Bibliotecarului – moment festiv și de efervescență profesională în bibliotecile publice românești

23 aprilie reprezintă, începând din 2005, un prilej de a celebra în România cartea și bibliotecarii în contextul Zilei Naționale a Bibliotecarilor. La aceeași dată se sărbătorește, de asemenea, și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, zi oficială instituită la nivel internațional de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. 

În fiecare an, bibliotecarii români pregătesc o suită întreagă de manifestări profesionale, menite să aducă în atenția publică rolul și importanța bibliotecilor, precum și să creeze un cadru festiv pentru recunoașterea celor mai dedicați profesioniști din bibliotecile românești.

 „În contextul acestei luni cu o rezonanță deosebită pentru domeniul cărții și al bibliotecilor, ANBPR organizează, de asemenea, și Conferința Națională BiblioPUBLICA, având ca temă „Bibliotecile - parteneri în dezvoltarea creativă a utilizatorilor”. Cu acest prilej, ne propunem să aducem în discuție importanța bibliotecilor în procesul de educare și dezvoltare creativă a utilizatorilor, precum și în coagularea inițiativelor de proiecte orientate pe nevoile audiențelor noastre. Credem cu toată convingerea că biblioteca publică are capacitatea de a stimula transformări de substanță la nivelul comunității. De aceea, ne-am propus să implicăm în această ediție de primăvară a Conferinței ANBPR câțiva specialiști de prestigiu de peste hotare, precum și reprezentanți ai bibliotecilor la nivel național, care să aducă la rampă exemple relevante de biblioteci dinamice și creative”, a declarat Sorina Stanca, Președintele ANBPR.

Ziua Națională a Bibliotecarilor a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ca urmare a activităților de advocacy pro-biblioteci susținute de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România - ANBPR. Ziua de 23 aprilie marchează totodată dispariţia lui William Shakespeare și Miguel de Cervantes, personalități emblematice ale culturii universale.

www.anbpr.org.ro

Mai multe informații: 

Alexandra Stîngă

Asistent Director

ANBPR

tel./fax: (+40) 374 052 437/(+40) 374 094 724

email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.