19 martie 2017

Conferința ANBPR, Iași, 5-7 octombrie 2016


În perioada 5-7 octombrie 2016, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi a organizat Conferința Națională a Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), sub tema „Promisiunea viitorului – tehnologie, bibliotecă și digital”. Scopul Conferinței a fost asigurarea formării profesionale continue a bibliotecarilor și specialiștilor din bibliotecile publice din România și Republica Moldova. Evenimentele s-au adresat bibliotecarilor, specialiștilor în biblioteconomie și managerilor de biblioteci din țară și Republica Moldova și a urmărit aducerea la aceeași masă de discuții a unor profesioniști din alte domenii utile activității de bibliotecă: scriitori, profesori, programatori, formatori, psihologi. Accentul a fost pus pe colaborare, comunicare, întâlnire, schimb de experiență și de idei, educație, lectură și divertisment.

Deschiderea a fost oficiată în prezența domnului Octavian Gordon, directorul Bibliotecii Naționale a României, a doamnei Elena Pintilei, directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, a domnului Dragoș-Adrian Neagu, președintele ANBPR și a domnului Dan-Nicolae Doboș, directorul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.

Invitat special, cu o prezentare legată de tema Conferinței, a fost domnul Alexandru Mironov, scriitor, senior-editor la revista „Știință și tehnică”.

În cadrul Conferinței, s-au desfășurat următoarele ateliere:

„Biblioteca modernă – spațiu de joc tradițional vs. digital”. Prezentator: d-na Eugenia Erhan, psihoterapeut. Atelierul a analizat efectele pozitive și negative ale jocurilor (tradiționale sau pe calculator) în rândul utilizatorilor de bibliotecă.

„Tipuri de utilizatori: cerere și ofertă în bibliotecile publice moderne”. Moderator: d-na Gabriela Tașcă, formator. Atelierul a urmărit dezvoltarea unor competențe de comunicare cu utilizatorii.

„Carte tipărită vs. carte electronică”. Moderator: dl. Dan-Nicolae Doboș, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, director. În cadrul atelierului s-au discutat aspectele legale, financiare și legate de drepturile de autor în privința împrumutului de cărți electronice de către bibliotecile publice.

„Marketing și promovare online”. Moderator: dl. Bogdan Ghiurco, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, șef serviciu. Atelierul a urmărit analiza unor exemple de bună practică în promovare din bibliotecile publice din România.

„Reforma de copyright a Comisiei Europene și impactul asupra bibliotecilor”. Moderator: Nicolaie Constantinescu, ANBPR. Prezentatori: Valentina Pavel, ApTI – „Noua reformă privind drepurile de autor a Comisiei Europene (anunțată pe 16 septembrie 2016) – noutăți și probleme”; George Hari Popescu – „Instituțiile Uniunii Europene: unde și când poți să-ți spui părerea în procesul legislativ”.

În plen, au avut loc următoarele prezentări:

„Management operațional – proiecte și perspective”, d-na Ioana Crihană, director executiv ANBPR;

„Combaterea analfabetismului funcțional”, d-na Liliana Romaniuc, director „Seven Hills International School” Iași;

„Perspective de dezvoltare a bibliotecilor din Republica Moldova”, d-na Elena Pintilei, director Biblioteca Națională a Republicii Moldova

„Live vs. virtual în biblioteca arădeană“, Cristina Duma, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad”;

„Învață jucând, joacă învățând”, directorul Bibliotecii Județene „G. Barițiu” Brașov;

„Tot EDUCAȚIE e … ARTA Bibliotecii INFORMALĂ / NONFORMALĂ”, Elena Zanet, bibliograf la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași;

„Biblioteca publica – verigă a procesului de drept, locul unde oricine trebuie să găsească orice reglementare legală”, Ciprian Teodorescu, bibliograf la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași;

„Două schițe de evenimente de care au la bază caligrafia”, Anca Florinela Vasilescu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu;

„Campanie pentru promovarea lecturii și a personalităților locale”, Ioana Frunte-Lată, șef birou Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea;

„TinREAD.Mobile – O soluție integrată bazată pe RFID online”, dr. Liviu-Iulian Dediu, IME România;

„Competențe digitale”, d-na Nicoleta Fotiade, Media Wise.

Joi, între orele 16.00 și 20.00 a avut loc Adunarea generală a ANBPR. Pe ordinea de zi:

Prezentarea Raportului Președintelui ANBPR;

Prezentarea Raportului financiar-contabil și a Raportului Comisiei de Cenzori – perioada mandatului de 4 ani;

Prezentarea listei Filialelor prezente și a numărului de mandate/filială și propuneri pentru Comisia de numărare a voturilor.

Propunerile pentru candidaturile de Președinte și ale Consiliului de Conducere ale ANBPR;

Alegerile Generale pentru Președinte, Consiliul de Conducere și Comisiei de Cenzori ale ANBPR.

Au fost două candidaturi pentru funcția de președinte: dl. Dragoș-Adrian Neagu, directorul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila și d-na Sorina Stanca, directorul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj.” Din cele 78 de voturi exprimate, d-na Sorina Stanca a fost aleasă ca președinte, cu un număr de 41 de voturi, pentru un mandat de 4 ani. Totodată fost ales și un nou Consiliu de conducere al Asociației și un Birou executiv. Componența acestora este următoarea:

Biroul Executiv:

  1. Sorina Stanca – Preşedinte
  2. Bogdan-Nicolae Ghiurco – Prim-vicepreşedinte
  3. Ruxandra Nazare – Vicepreşedinte
  4. Liviu-Iulian Dediu – Vicepreşedinte
  5. Dragoş-Adrian Neagu
  6. Sorin Burlacu
  7. Gelu-Voicu Bichineţ
  8. Florica Pop
  9. Lucian Dindirică
  10. Olimpia Bratu
  11. Crina Ifrim

Consiliul de Conducere:

  1. Sorina Stanca – Preşedinte
  2. Bogdan-Nicolae Ghiurco – Prim-vicepreşedinte
  3. Ruxandra Nazare – Vicepreşedinte
  4. Liviu-Iulian Dediu – Vicepreşedinte
  5. Dragoş-Adrian Neagu
  6. Sorin Burlacu
  7. Gelu-Voicu Bichineţ
  8. Florica Pop
  9. Lucian Dindirică
  10. Olimpia Bratu
  11. Crina Ifrim
  12. Gheorghe-Gabriel Cărăbuş
  13. Claudia Serbănuţă
  14. Corina Ciuraru
  15. Anca Râpeanu
  16. Monica Avram
  17. Mihaela Voinicu
  18. Raluca Istrate
  19. Geta Eftimie
  20. Alina Pop
  21. Viorel Spaiuc

Vineri, 7 octombrie 2016, s-a desfășurat o vizită documentară pentru participanți, ocazie cu care s-a vizitat Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și Complexul Muzeal Moldova din cadrul Palatului Culturii Iași. Ambele vizite au fost posibile prin disponibilitatea și buna colaborare între Biblioteca Județeană Iași și instituțiile mai sus menționate.

Numărul total al participanţilor la Conferinţă a fost de peste 200.

Bogdan-Nicolae Ghiurco

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași