25 octombrie 2024

Conferința ANBPR BNaR București 2024


Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, organizează Conferința ANBPR BIBLIOPUBLICA cu tema „Rețeaua bibliotecilor publice – infrastructură dinamică de sprijin privind prioritățile de dezvoltare durabilă la Biblioteca Națională a României, Bd. Unirii Nr. 22, București, în perioada 11-12 noiembrie 2024.

Societățile reziliente de astăzi se definesc în funcție de 4 abordări ale sustenabilității: abordarea dominată de reziliența bazată pe securitate, discursul și răspunsul la crize majore; abordarea orientată spre inovare, care se concentrează pe combaterea riscurilor și transformarea favorabilă a dezastrelor, abordarea care promovează o societate civilă bazată pe participarea socială activă a cetățenilor săi, și, nu în ultimul rând, abordarea conform căreia societatea civilă este un actor indispensabili pentru a face față complexității și schimbării perpetue a societății contemporane.

Bibliotecile sunt spații dinamice, vibrante și inspiraționale, care stimulează creativitatea și inovația. Angajate într-un proces amplu de transformare și adaptare la noile provocări, bibliotecile publice se redefinesc constant, căpătând noi și noi valențe, în acord cu misiunea proprie, dar și cu exigențele din ce în ce mai rafinate ale utilizatorilor lor. În ultimele decenii, bibliotecile s-au implicat activ în conștientizarea importanței obiectivelor de dezvoltare durabilă.

În acest spirit, tema conferinței de toamnă a ANBPR aduce în prim-plan rolul bibliotecilor publice în susținerea priorităților de dezvoltare durabilă. Așadar, suntem încântați să vă invităm la o conferință care explorează implicarea  bibliotecilor în sprijinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și a Agendei 2030. Această reuniune profesională de marcă pentru domeniul bibliotecilor și nu numai va oferi cadrul pentru dezbateri de substanță despre modul în care bibliotecile pot contribui la inițiativele de durabilitate, prin îmbunătățirea accesului la informații, încurajarea angajamentului comunității și promovarea oportunităților educaționale care sprijină obiectivele de mediu pe termen lung.