„Eu cred că poveștile trebuie spuse ca să trăiască. Dacă se întâmplă undeva ceva grozav și nu e spus mai departe, atunci e aproape ca și cum nu s-ar fi întâmplat”. Asta spunea Vlad Petreanu, în octombrie 2012, înainte de drumețiile lui prin bibliotecile din România ca să vadă direct ce reprezintă astăzi bibliotecile publice și cum s-au transformat acestea în centre moderne care răspund direct nevoilor actuale ale cetățenilor.
La trei ani de la proiectul Căutătorii de Povești care, la final, a adunat zeci de povești într-o carte semnată de Vlad Petreanu, Cătălin Ștefănescu, Radu Paraschivescu și Irina Păcurariu, bibliotecile aduc în continuare povești frumoase, însă, de data asta îi provoacă pe cei care îi trec pragul să o documenteze. E rândul proiectului Agora Culturală @ Biblioteca Ta pentru a aduce de data asta sute de povești ale oamenilor minunați care compun audiența bibliotecilor publici.
Avem deja studenți din Republica Moldova veniți în studii la noi, germani pe care viața i-a convertit la România, lipoveni care se încăpățânează să ducă memoria bunicilor lor mai departe, localnici îndrăgostiți și mândri de povestea orașului lor, rromi care își dedică timpul celor care au nevoie și susțin comunitățile etnice defavorizate.
Tinerii și bunicii deopotrivă vin la bibliotecile publice și participă la cursul de două zile în care învață cum poveștile din viața lor se transformă în format digital și pot rămâne pentru totdeauna, sau, cum spune Vlad Petreanu, să spună când o poveste s-a întâmplat. Două zile pline de emoție în care readuc la viață amintiri, le structurează și restructurează astfel încât să nu piardă emoția încercând să spună povestea cât mai clar. Dacă în prima zi dezleagă tainele redactării narative a poveștii pe baza hărților mentale, în cea de-a doua zi se pierd în fotografii pe care le aranjează cu emoție și grijă și, cu vocea tremurând, înregistrează întreaga poveste.
Pe lângă bucuria și mulțumirea pe care o resimt cei dragi atunci când văd povestea digitală sub forma unui filmuleț, arhivele bibliotecilor publice se încarcă cu fragmente de istorie vie ale oamenilor care au șansa să locuiască în județele cele mai efervescente din punct de vedere cultural și mai ales cu cel mai bogat mozaic etnic.
https://www.youtube.com/watch?v=Ela03V2ew9A
Agora Culturală @ Biblioteca Ta este un proiect implementat de ANBPR în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia și Asociaţia Culturală REPLIKA, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România.