Eveniment de multiplicare NITRO Clubs EU și competiție de robotică desfășurată la București, România


Marți, 30 mai 2023, s-a desfășurat la București, la sediul Universității Politehnica București, evenimentul de multiplicare NITRO Clubs EU și competiția de robotică Robo Olympics din cadrul proiectului NITRO Clubs EU – Network of IcT Robo Clubs (ID-ul proiectului: 2020-1-BG01-KA202-079200), inițiativă VET de parteneriat strategic Erasmus+ în domeniul roboticii, implementat de organizații din  Bulgaria, România și Slovacia.

Evenimentul a fost  organizat în coordonarea Universității Politehnica București – UPB, cu participarea Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR, având calitatea de parteneri în proiect.

La evenimentul de multiplicare au participat reprezentanți ai liceelor și școlilor interesate de domeniul roboticii,  profesori și coordonatori de centre de robotică din România, membri ai Consiliului Municipal al Elevilor București, angajați și voluntari ai bibliotecilor publice care găzduiesc centre ROBO Clubs, precum și exponenți ai organizațiilor din România implicate în consorțiul de proiect, cu atribuții în organizarea activităților.

Cu ocazia acestui eveniment de multiplicare, reprezentanții UPB și ai ANBPR au trecut în revistă obiectivele proiectului, produsele intelectuale dezvoltate, rezultatele obținute, precum și o serie de demonstrații tehnice privind funcționarea roboților Arduino, pe baza metodologiilor dezvoltate în cadrul proiectului.

În deschiderea evenimentului, Mihnea Alexandru Moisescu, Decan al Facutății de Automatică și Calculatoare, și Monica Drăgoicea, Coordonator de proiect în cadrul Universității Politehnica București, au prezentat principalele activități ale UPB în domeniul roboticii și sinergiile cu proiectul NITRO Clubs EU, precum și principalele rezultate obținute.

Ulterior, Ioana Crihană, Coordonator de proiect în cadrul ANBPR a prezentat obiectivele asumate de parteneri în cadrul  proiectului NITRO Clubs EU, precum și  suita de produse intelectuale la realizarea cărora au contribuit toți membrii consorțiului.

În finalul evenimentului de multiplicare de la București, responsabilii tehnici din România implicați în testarea și validarea soluțiilor software și hardware ale proiectului au realizat câteva demonstrații punctuale ale funcționalităților roboților Arduino, implicând urmărirea liniei, rezolvarea labiritului, depășirea de obstacole etc.

A doua parte a zilei a fost rezervată competițiilor de robotică Robo Olympics, în cadrul cărora participanții, organizați pe echipe, s-au întrecut în rezolvarea sarcinilor  care au făcut obiectul competițiilor.

Ca urmare a desfășurării probelor incluse în competițiile de robotică, clasamentul echipelor câștigătoare a fost următorul: HELIX (Locul I), SPOT-X (Locul II), SIRIUS2 (Locul III), HEX (Locul IV), SIRIUS I (Locul V).

Robo Olympics au pus în evidență atât competențele dobândite în cadrul proiectului, cât și fiabilitatea și viteza de reacție a roboților Arduino care au contribuit la fixarea și consolidarea cunoștințelor de robotică ale elevilor și studenților participanți.

Parte integrantă a proiectului NITRO Clubs EU, evenimentul de multiplicare NITRO Clubs EU și competițiile de robotică, desfășurate la București, au pus într-o lumină favorabilă preocuparea României pentru dezvoltarea de competențe STEM în randul copiilor și tinerilor, inclusiv al celor aparținând grupurilor vulnerabile.

De asemenea, prin intermediul acestor activități, s-a reiterat implicarea deosebită a sectorului educațional, a mediului ONG și a bibliotecilor publice în promovarea tehnologiei și derularea de proiecte Erasmus+ menite să aducă beneficii incontestabile în domeniul pregătirii copiilor și tinerilor pentru meseriile viitorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *