Proiectul SHIFT – prezentat de ANBPR unui public larg în cadrul unor evenimente de impact adresate părților interesate


Atelier “SHIFT TO INCLUSION” la Biblioteca Națională a României

Proiectul SHIFT a fost prezentat recent în cadrul mai multor evenimente din România, organizate de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în calitatea sa de partener al consorțiului SHIFT. ANBPR este cea mai reprezentativă asociație profesională a bibliotecarilor din România, incluzând peste 3.300 de membri, organizați în 41 de filiale județene.

În data de 27 mai 2024, a avut loc o prezentare a proiectului SHIFT la Biblioteca Națională a României, în cadrul atelierului “SHIFT TO INCLUSION”, cu participarea persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile. Evenimentul a reunit 30 de persoane cu deficiențe de auz și vedere, persoane cu probleme locomotorii și persoane aparținând spectrului autist, interesate de cele mai noi soluții tehnologice SHIFT menite să îmbunătățească accesul la patrimoniul cultural din biblioteci și muzee.

Directorul executiv al ANBPR Ioana Crihană a prezentat obiectivele proiectului, cazurile de utilizare relevante, evoluțiile în curs și expoziția planificată pentru a fi organizată în perioada următoare. Aproximativ 70 de videoclipuri vor fi produse ca exemple de povești digitale, constând în constructe media bazate pe picturi și fotografii colectate din biblioteci sau împărtășite de cetățeni. 50 de cărți vor fi produse cu ajutorul tehnologiilor dezvoltate în cadrul proiectului SHIFT, cu informații suplimentare compilate din surse online. În plus, mai multe cărți istorice sunt planificate a fi  “traduse” din limba română veche în cea contemporană, pentru a face aceste scrieri mai accesibile și generațiilor actuale.

Articolul integral este disponibil aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *