Un nou an, senzația unui nou început, planuri și ambiții pentru a avea un an mai bun, mai fericit, mai sănătos, cu rezultate mai bune și experiențe noi. Rezoluțiile la început de an au început să fie un obicei din ce în ce mai întâlnit și încurajat pentru că aduce cu sine un moment de analiză a anului care tocmai s-a încheiat, de conștientizare a lucrurilor care ne-au bucurat și cele pe care nu mai vrem sa le repetăm, un moment în care acorzi atenție chiar învățămintelor anului. În plus, este un moment de setare a noilor obiective, personale sau profesionale, și un moment în care putem compara, onest cu noi înșine, obiectivele ultimei rezoluții și rezultatele atinse în decursul ultimului an.
Am analizat și rezoluțiile care s-au remarcat dintre cele pe care cele mai prestigioase publicații din lume le încurajează, cu titlu generic, urmând a fi adaptate de fiecare după propriile preferințe.
1. Descoperă un hobby și joacă-te mai mult
Cele două recomandări se găsesc separat sau împreună, dar sunt cu siguranță legate și încurajează același lucru: curiozitatea și pofta de viață. În societatea în care trăim este încurajată investiția în viața profesională și nevoile sau preferințele personale tind să cadă pe loc secund. Însă din ce în ce mai multe studii arată că, în mod paradoxal sau dimpotrivă, mai puțin timp investit în muncă duce la o productivitate mai mare. Un truc simplu ar fi să îți rezervi o oră, în fiecare zi, pentru lucrurile care îți plac ție.
2. Fă mișcare
Sedentarismul, obezitatea și munca de la birou sunt bolile secolului nostru, însă mobilizarea este deja crucială pentru a nu ajunge la complicații de sănătate. O plimbare în parc, un antrenament în sala de sport sau unul dintre sporturile vedetă ale ultimilor ani: plimbările cu bicicleta sau maratoanele organizate în mai toate orașele. Opțiunile sunt nelimitate, motivația însă trebuie să vină de la fiecare.
3. Procrastinarea – inamicul public numărul 1
La fel, un cuvânt care a apărut tot mai des în ultimii ani. Procrastinarea este de vină atunci când amânăm să facem ce avem în plan, să luăm o decizie, când pierdem timpul. Discuțiile din jurul conceptului au apărut în special pentru a atrage atenția oamenilor să conștientizeze momentul în care încep să procrastineze și să acționeze pentru a ieși din acea stare. Timpul zboară fără să ne dăm seama și e important să prețuim fiecare clipă.
4. Călătorește și descoperă noi culturi
Orizonturile gândirii, înțelegerii și relaționărilor se extind o dată cu călătoriile noastre și descoperirile pe care le avem în acele momente. Ieșind din zona noastră de confort, nu doar că ne cunoaștem mai mult propriile limite și devenim mai încrezători în propriile forțe, dar, descoperind noi culturi, ajungem să acceptăm și să înțelegem și diversitatea din jurul nostru.
Proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta își dorește să aducă poveștile diverselor culturi mai aproape de cei care, poate, nu pot călători ei înșiși, pentru a-i îmbogăți cu experiența de viață a celor care, aparent, trăiesc într-o cu totul altă lume.
Puteți urmări astfel de povești pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/agoraculturala. Aici, tinerii pot găsi mai multe povesti, încărcate de experiență, povești spuse de bătrâni sau chiar oameni de o vârstă cu ei.
Agora Culturală @ Biblioteca Ta este un proiect implementat de ANBPR în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia și Asociaţia Culturală REPLIKA, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România.