Apariție editorială: Unimarc Bibliografic în teorie şi practică: ghid pentru catalogatori


ANBPR pune la dispoziţia bibliotecarilor primul volum al unei lucrări importante în domeniul catalogării, elaborată de Constanţa Dumitrăşconiu, cu titlul Unimarc Bibliografic în teorie şi practică: ghid pentru catalogatori. Lucrarea este actualizată la nivelul ediţiei a 3-a a formatului Unimarc Bibliografic, luând în consideraţie ultimele noutăţi ale formatului din anul 2012 şi având o structură asemănătoare formatului Unimarc original în limba engleză.

„Cele mai profesioniste servicii oferite de bibliotecă depind de buna pregătire şi de instruirea continuă a personalului acesteia, astfel încât calitatea oportunităţilor educaţionale curente este de interes vital pentru bibliotecari” – IFLA – Continuing Professional Development: Principles and Best Practices.

Ca urmare, instrumentele/referinţele/informaţiile oferite utilizatorilor unei biblioteci sau unei reţele de biblioteci trebuie să se situeze la standardele nou introduse în activităţile biblioteconomice derulate într-o instituţie bibliotecară/muzeală/de cercetare.

Cu mulţi ani în urmă, bibliotecile româneşti au iniţiat informatizarea proceselor biblioteconomice şi, cele mai multe dintre acestea, au decis utilizarea unor sisteme de bibliotecă fundamentate pe formatul internaţional Unimarc. Ca instrumente de lucru, bibliotecarii români au avut ca referinţă manualele şi ghidurile Unimarc în limba engleză sau franceză, dar s-au referit şi se referă, încă, la o ediţie a manualului Unimarc Bibliografic publicată original în anul 1983 şi la o traducere în limba română publicată în anul 1993.

Autoarea aduce ca noutate tratarea în detaliu a regulilor de catalogare aplicabile în realizarea bazelor de date Unimarc, din bibliotecile româneşti.

Volumul 1 cuprinde o introducere şi blocurile 2-3 şi 7. Ghidul nu tratează în mod direct cronologic blocurile de informaţii, ci în funcţie de prezenţa şi importanţa acestora în cadrul unei înregistrări bibliografice. Ca urmare, volumul 1 abordează blocul 2- – pentru că acesta conţine cele mai multe informaţii care se introduc într-o înregistrare bibliografică, urmat de blocul 3- -, care completează înregistrarea bibliografică cu notele şi volumul se încheie cu blocul 7- -, care se ocupă de crearea punctelor de acces pentru responsabilități. Partea teoretică prezintă şi comentează regulile formatului, fiind însoţită de exemple, pe cât posibil căutate/regăsite/preluate din bazele de date româneşti.

O altă noutate este aceea că fiecare câmp, uneori chiar subcâmp are menţionată corespondenţa cu ISBD şi RDA.

Ghidul se bazează pe experienţa de lucru a autoarei în sisteme care au aplicaţii ale formatului Unimarc Bibliografic, dar şi pe experienţa căpătată în urma formării multor bibliotecari ce aparţin diverselor reţele de biblioteci din România.

Volumul 1 al Unimarc Bibliografic în teorie şi practică: ghid pentru catalogatori este util și necesar tuturor celor care lucrează în procesul de prelucrare a resurselor din orice tip de bibliotecă din România şi nu trebuie să lipsească din niciun fond de referinţă.

Volumul poate fi achiziționat după cum urmează:

– de la sediul ANBPR din București, Bd. Unirii nr. 22, Biblioteca Națională a României, Corp F4, Mezanin, Camera M 06, Sector 3 

– pe bază de comandă cu subiectul Comanda UNIMARC BIBLIOGRAFIC la adresa de email: anbpr_ro@yahoo.com, cu plata la livrare (costurile de transport vor fi suportate de beneficiar)

– prin achiziție directă în cadrul Conferinței Naționale ANBPR de la Iași – Promisiunea viitorului – tehnologie, bibliotecă și digital (5-7 octombrie 2016), co-organizată de ANBPR și Biblioteca Județeană Ț “Gh. Asachi”, Iași

Prețul de achiziție pentru membrii ANBPR este de 75 lei/exemplar și respectiv 95 lei/exemplar pentru non-membri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *