• Bibliotecile publice organizează cursuri gratuite în cadrul cărora oricine dorește poate învăța să spună o poveste în format digital. Partenerii doresc să ofere comunităților locale o nouă viziune în gestionarea cunoștințelor culturale și a experiențelor umane relevante prin intermediul tehnologiei
• Acțiunea face parte din proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european.
În perioada 29 aprilie – 06 mai 2015, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și partenerii săi în proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”, Jazzmontor Norvegia și Asociația Culturală REPLIKA, au organizat ateliere gratuite privind realizarea de povești digitale la Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila.
Într-o primă etapă, s-a organizat o sesiune de instruire, de tip Train of Trainers, la care au participat 15 bibliotecari din județul Brăila. Ulterior, în cadrul atelierelor deschise utilizatorilor din comunitate, aceștia și-au însușit un set de instrumente și abilități de realizare a poveștilor digitale. În urma workshop-ului, participanții, printre care și membri ai comunității grecești, au imortalizat digital peste 40 de povești despre specificul cultural al minorităților.
„Proiectul este într-adevăr inedit și a reprezentat o oportunitate de a ne promova frumoasele tradiții, de care noi, grecii, suntem foarte mândri. Suntem recunoscători și mulțumim bibliotecii pentru invitația de a lucra împreună, ne simțim apreciați și sperăm să continuăm colaborarea deoarece multe povești despre etnia noastră așteaptă să fie spuse”, a declarat Florentina Cristina Mușat, membră a Comunității Grecești din Brăila.
În perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, bibliotecile publice din județul Brăila vor oferi servicii permanente de Digital Storytelling pentru comunitate, cu facilitarea bibliotecarilor-traineri.
Acțiunea face parte din programul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”, care propune o manieră creativă de a recupera și păstra memoria colectivă a etniilor. Minoritățile sunt invitate să participe la viața culturală a societății, înregistrând digital, într-un spațiu public, povestea comunității sau etniei sale. Proiectul este implementat în patru județe: Cluj, Sibiu, Brăila și București.
„Județul Brăila se individualizează prin faptul că aici conviețuiesc numeroase etnii care au reușit să își păstreze obiceiurile și tradițiile de secole. Ne bucură că suntem parte din acest proiect și suntem încrezători că în felul acesta vom recupera o parte din memoria culturală locală. Există foarte multe povești frumoase despre comunitățile etnice din Brăila și, din păcate, fără o intervenție ca aceasta, riscăm să se piardă. Ne dorim ca reprezentanții fiecărei etnii să înțeleagă că bibliotecile publice pot contribui la conservarea mozaicului cultural al etniilor. Invităm așadar reprezentanții diferitelor minorități etnice să contribuie cu propriile povești la Agora Culturală”, a declarat managerul Bibliotecii Județene Panait Istrati, Dragoș-Adrian Neagu.
Grație acestui proiect, biblioteca publică va deveni un spațiu de dezvoltare personală și culturală a utilizatorilor mult mai ofertant și mai apropiat de așteptările utilizatorilor. Aceștia vor avea oportunitatea de a deprinde la bibliotecă tehnica realizării poveștilor digitale, sub coordonarea unor bibliotecari-formatori calificați și beneficiind de know-how și consultanță tehnică din partea partenerului norvegian.