• Bibliotecile publice oferă cursuri gratuite, în limita locurilor disponibile, prin care oricine dorește poate învăța să spună o poveste în format digital
• Acțiunea face parte din proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” prin care bibliotecile din patru județe vor imortaliza digital poveștile comunităților etnice locale
În perioada 20 – 24 aprilie 2015, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și partenerii săi în proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”, Jazzmontor Norvegia și Asociația Culturală REPLIKA, au organizat o serie de sesiuni de instruire gratuite în tehnica poveștilor digitale la Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj.
Sesiunile de instruire, de tip Train of Trainers, pentru bibliotecarii din județul Cluj și atelierele destinate celor interesați din comunitate au oferit un set de instrumente și abilități de realizare a poveștilor digitale. Participanții au putut astfel să își însușească tehnicile de bază ale storytelling-ului (documentare, gândire creativă, editare, video etc.). În perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, bibliotecile publice din județul Cluj vor oferi soluții permanente de digital storytelling pentru comunitate, cu ajutorul bibliotecarilor.
„A fost un curs foarte instructiv, care mi-a dat posibilitatea să învăț lucruri noi și să împărtășesc altora povestea mea. Am realizat că oricine poate învăța să povestească despre lucrurile dragi și, cu ajutorul trainerilor, să pună ideile proprii în format digital. Am crezut că va fi greu, dar bibliotecarii au știut să ne îndrume și să ne dea încredere. Am fost impresionată de galeria de povești pe care oamenii obișnuiți le-au realizat și am descoperit cu surprindere că în județul Cluj există multe persoane talentate, cu multă experiență de viață, care știu povești minunate și ne pot îmbogăți viața tuturor.” Iren Kerekes, utilizator al serviciilor de bibliotecă de etnie maghiară
Acțiunea face parte din programul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”, care își propune o manieră creativă de a recupera și păstra memoria colectivă a etniilor și de a trasa un portret prezent al culorii comunității locale. Minoritățile sunt invitate să participe la viața culturală a societății, înregistrând digital, într-un spațiu public, povestea comunității sau etniei sale. Proiectul este implementat în patru județe: Cluj, Sibiu, Brăila și București.
„Bogăția culturală generată de multitudinea de etnii din județul Cluj ne oferă un loc aparte în Agora Culturală, ne face unici din România. Din păcate, vedem deja cum multe dintre tradițiile și poveștile locale se izolează, se pierd, dacă nu există intervenții culturale care să le imortalizeze. Este de datoria noastră nu doar să tragem un semnal de alarmă, ci să venim în întâmpinarea oamenilor, să le aflăm poveștile și să le recuperăm digital. Bibliotecile publice sunt, așa cum trebuie să fie, instituții de cultură profund implicate în viața comunității. Ne dorim ca acest proiect de digital storytelling să continue, iar oamenii să vină să ne spună povestea lor, pentru a lăsa altora moștenirea lor etnică”, a declarat managerul Bibliotecii județene Octavian Goga, Sorina Stanca.
Grație acestui proiect, biblioteca publică va deveni un spațiu de dezvoltare personală și culturală a utilizatorilor mult mai ofertant și mai apropiat de așteptările utilizatorilor proprii. Aceștia vor avea oportunitatea de a deprinde la bibliotecă tehnica realizării poveștilor digitale, sub coordonarea unor bibliotecari-formatori calificați și beneficiind de know-how și consultanță tehnică din partea partenerului norvegian.