Aproape două treimi dintre români recunosc rolul sporit al bibliotecii în comunitate și consideră că biblioteca publică îndeplinește nevoile comunității. Din acest punct de vedere, România se situează pe locul 5 in Europa, dupa țări precum Finlanda (87%), Danemarca (69%), Spania (66%) și Belgia (62%).
Bibliotecile publice au constientizat din ce in ce mai mult ca parteneriatele reprezinta modalitatea cea mai practica si rapida de a deveni si mai eficiente. Cei mai multi dintre managerii bibliotecilor publice din Romania au deja acorduri si protocoale de durata cu entitati dintre cele mai diverse: de la administratii publice locale si centrale, ONG-uri sau institutii educationale, pana la importanti reprezentanti ai zonei de business. Astazi sunt aproximativ 3000 de biblioteci publice la nivel national, iar paleta de parteneriate este foarte larga. Din acest punct de vedere, este dificil sa stabilim un top al „longevitatii”.
Oricare dintre parteneriatele agreate a adus un mai bun management al resurselor, un impact substantial in comunitate cu costuri mult mai mici pentru totii partenerii implicati. Daca ar fi, insa, sa ne referim la parteneriatul cel mai consistent si cu rezultatele cele mai bune pe termen lung, raspunsul este, fara indoiala, parteneriatul cu IREX Romania, care a facut posibila implementarea programului Biblionet. De asemenea, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) a primit sprijin financiar multianual pentru dezvoltarea capacitatii organizationale prin intermediul Fundatiei IREX (International Research and Exchange Board) incepand cu anul 2009, cu scopul principal de a asigura sustenabilitatea si autonomia financiara a Asociatiei pe termen lung.
Interviul integral este disponibil aici.
Sursa: Manager.ro
Autor: Dinu Boboc