Cum au intrat oamenii în jocul Agorei Culturale? Poveștile înscrise până acum în proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta


Au trecut mai bine de 5 luni de când a luat startul proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta și avem deja peste 300 de povestitori și povești din cele patru județe participante la sesiunile Digital Storytelling Agora Culturală, și anume: Brăila, Cluj, Sibiu și București. Beneficiarii acestor ateliere de povești digitale au învățat cum se documentează și structurează o poveste, cum pot pune cap la cap nu doar cuvintele unei povești, ci și fotografii sau filmulețe, cum le pot edita și monta pentru a obține, în final, o poveste digitală originală și de impact.

Biblioteca publică este responsabilă și cu alfabetizarea digitală a celor care îi trec pragul, pentru că trăim vremuri axate, în bună măsură, pe digital. Un studiu realizat în cadrul programului Biblionet în 2013 arată că  84% dintre utilizatorii care au declarat că au fost pregătiți sau ajutați de un bibliotecar pentru a utiliza mai bine calculatorul sau internetul. Iar rolul bibliotecii contemporane nu mai este să aducă la lumină doar poveștile dintre coperțile unei cărți, ci să aducă poveștile lumii prin internet și să păstreze poveștile comunităților, poveștile oamenilor, cu experiențele și trăirile lor elocvente.

Pornind de la această misiune a bibliotecii, s-a născut  și ideea proiectului Agora Culturală și, mai mult decât atât, s-a optat pentru derularea de activități în cele patru județe, poate cele mai efervescente din punct de vedere etnic din țară. Spre exemplu, o poveste din Brăila ne intoduce în lumea tradițiilor lipovenilor, de acum câteva sute de ani până la cele respectate astăzi, și relevă faptul că, și în zilele noastre, lipovenii au un puternic sentiment de apartenență la etnia lor.

Pe de altă parte, poveștile ne arată și perspectiva persoanelor care vin în România, într-un oraș anume, pe care îl descoperă și de care se lasă cuceriți. În acest sens, avem povestea unei tinere din Republica Moldova care a venit la facultate în Cluj-Napoca, oraș de care s-a îndrăgostit și în care a rămas pentru o vreme, cu hotărârea, însă, neclintită de a nu-și uita niciodată țara și de a se  întoarce mereu acasă.

Dacă sunteți din cele patru județe, vă invităm și pe voi să veniți la bibliotecă să vă spuneți povestea sau să spuneți povestea comunității voastre.  Vă adresăm, de asemenea, îndemnul să urmăriți poveștile pe care le facem publice momentan pe pagina noastră de Facebook, dar în curând și pe website-ul dedicat proiectului.

Agora Culturală @ Biblioteca Ta este un proiect implementat de ANBPR în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia și Asociaţia Culturală REPLIKA, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (http://www.fonduri-diversitate.ro/) în România. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *