Expoziţia Anuală de Fotografie a Bibliotecilor Publice


Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și Biblioteca Naţională a României vă invită la vernisajul Expoziţiei colective anuale de fotografie din bibliotecile publice, eveniment coordonat şi finanţat de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov. Evenimentul va avea loc marţi, 13 august 2019, orele 13,00, la parterul Bibliotecii Naţionale, Buzunarul 2.

Expoziţia „Animaţia culturală în bibliotecile publice din România” se află la ediţia a V-a şi cuprinde imagini despre activităţile derulate pe parcursul anului 2018 din 29 de biblioteci româneşti, reprezentând 21 de judeţe. Această expoziţie tematică anuală este unul dintre proiectele etalon ale Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) care, începând de la ediţia pilot din 2015, şi-a propus să reflecte activitatea bibliotecilor publice şi să promoveze munca bibliotecarilor, , implicarea socială şi comunitară a bibliotecii publice şi bibliotecarului în societatea românească, precum și rolul de liant al cărţii şi lecturii

Biblioteca Naţională a României a fost alături de acest proiect şi de ANBPR, punând la dispoziţie un spaţiu special, dedicat bibliotecilor publice, numit sugestiv BiblioExpo, care aduce la rampă  patrimoniul bibliotecilor, precum şi a cele mai creative şi inovatoare proiecte derulate de acestea.

În acest an,tema expoziţiei este foarte generoasă, și anume Animaţia culturală în biblioteci, incluzând cele mai reprezentative și inedite activităţi din această categorie. De fapt, am putea spune că activitatea bibliotecilor este o activitate de animaţie culturală prin excelenţă, deoarece, în lumea bibliotecilor, dialogul despre cărţi şi lecturi este la el acasă. Cărţile au nevoie de ambasadori şi cine sunt mai potriviţi în acest rol decât bibliotecarii? Cea mai mare parte dintre fotografiile despre activitatea de animaţie culturală are în centrul lor, cum este şi firesc, cartea şi lectura şi subliniază rolul bibliotecarilor ca intermediari ai cărţii, ca sprijinitori, educatori şi interpreţi ai artei lecturii. Expoziţia dispune de un site propriu, care include galeria foto a patru ediţii, care este disponibil la următoarea adresă – https://expozitiaanbpr.wordpress.com/, iar expoziţia fizică de anul acesta cuprinde o selecţie de 42 de imagini reprezentative.

Fotografiile din expoziţia acestei ediţii sunt variate şi ilustrează, de fapt, la câte nivele de audienţă lucrează bibliotecile publice din România. Alături de activități dedicate cărții, întâlnim activităţi construite în jurul filmului, muzicii şi teatrului, ecologiei, voluntariatului, expoziţiilor comunitare, educaţiei pentru sănătate etc. Publicul este diferit ca vârstă: de la copii la adolescenţi, de la adulţi la seniori, oameni dintre cei mai feluriţi trec pragul bibliotecilor publice din România, găsind aici un loc unde aspiraţiile lor se împlinesc. Biblioteca publică izbuteşte de multe ori să fie un spaţiu comunitar autentic, iar bibliotecarii adesea ies din cercul activităților curente  şi oferă servicii moderne, în alte spaţii decât cel al bibliotecii. Veţi putea observa diferite spații de desfășurare a activităţilor de animaţie culturală şi implicare comunitară: de la secţii de bibliotecă la parcuri, pieţe, spații de comemorare a eroilor ş.a. Expoziţia e deschisă publicului până la 1 septembrie.

Afişul expoziției este accesibil aici.

Vă invităm cu drag alături de noi la deschiderea acestei expoziţii şi la vizionarea fotografiilor!

Sorina Stanca, Preşedinte ANBPR                       Carmen Mihaiu, Director General Biblioteca Naţională a României

Ruxandra Nazare, Vicepreşedinte ANBPR

Responsabil expoziţie

Ioana Crihană, Director Executiv ANBPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *