Indiferent de canalele și tehnologiile de comunicare pe care le-au avut la dispoziție, oamenii au găsit mereu modalități de a-și spune poveștile. Povești ale familiei, personale, de dragoste sau din popor, de război sau din copilărie, poveștile sunt cele care ne apropie și care ne duc memoria mai departe.
Astăzi avem un cuvânt pentru acest obicei de a transmite poveștile mai departe: storytelling. Fenomenul a captivat atenția lumii prin starea de visare cu ochii deschiși pe care o aduce celui care ascultă poveștile, pentru modul în care permite ascultătorului să învețe și să înțeleagă lucrurile care îl înconjoară. De altfel, Ludwig Wittgenstein spunea că limita limbajului unei persoane este și limita lumii lui.
Din fericire, modalitățile de a spune astăzi povești depășesc granițele cuvântului și explorează posibilitățile nelimitate ale muzicii sau sunetelor și ale vizualului. Astăzi, poți spune povești multi-senzorial, poți transpune privitorul în lumea în care este în poveste, pentru ca la final povestea să rămână o parte din el.
Pașii, însă, care să te ducă până la a spune o poveste sunt aceiași:
1. Găsește o idee
2. Cercetează – cea mai importantă parte din procesul de storytelling este ascultarea. Ascultă pe-ndelete poveștile celor dintr-o comunitate, protagoniștilor dintr-o poveste, pune întrebări, prinde nuanțele din cuvinte și din priviri și gândește-te mereu cum poți să le potențezi atunci când le vei spune mai departe.
3. Scrie – să pui apoi povestea pe foaie se poate dovedi mai greu decât te așteptai, dar te va ajuta să pui o ordine în idei și povești, să identifici firul poveștii tale și poate noi unghiuri de a le prezenta. Nu te descuraja dacă așezi povestea pe pagină de mai multe ori.
4. Stabilește momentele esențiale – alege care sunt punctele principale ale poveștii și gândește-te cum vrei să le potențezi prin…
5. … cuvinte, foto, video și audio – fiecare au rolul lor și potentează o anumită stare și vor fi întipări povestea în memoria ascultătorului într-un fel sau altul.
6. Montează! – sunt multe tehnologii de montaj și, dacă simți că ai nevoie de ajutor, poți merge la bibliotecarul din biblioteca publică unde găsești tehnologia necesară și o persoană care să te ghideze.
7. Dă mai departe – o poveste nespusă moare. Trimite-o celor apropiați, fă-o publică. Și pregătește-te pentru următorul pas.
8. Acceptă feedback – o poveste spusă prinde viață în inima ascultătorului. Află ce reacții a stârnit și să nu fii surprins atunci când o să vezi că povestea ta prinde atâtea interpretări pe câți ascultători, unele foarte diferite de ce ai gândit inițial.
Proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta încurajează membrii etniilor din Sibiu, Cluj, Brăila și București să își spună poveștile.