Pentru ca toți cetățenii Europei să se poată bucura de patrimoniul cultural, fie în persoană, fie online, trebuie ca acesta să fie incluziv și accesibil. Este exact ceea ce face proiectul SHIFT, finanțat de UE, prin îmbunătățirea accesului cultural pentru toți cetățenii europeni care folosesc tehnologia.
SHIFT folosește progresele AI și învățarea automată pentru a crea o serie de seturi de instrumente care fac moștenirea culturală mai accesibilă, incluzivă și atrăgătoare pentru toți. Destinate organizațiilor și instituțiilor europene de patrimoniu, soluțiile tehnologice implică viziunea computerizată, audio, text-to-speech, tactilă, semantică și lingvistică și se concentrează pe depășirea deficiențelor și limitărilor actuale ale industriilor culturale și creative din Europa.
Patru garnituri de instrumente
Soluțiile propuse includ un set de instrumente vizuale care utilizează AI și algoritmi de învățare automată pentru a transcrie automat conținutul de patrimoniu cultural. De asemenea, include un set de instrumente internaționale pentru drepturile de proprietate pentru a aborda provocarea de a proteja conținutul digital nativ.
Un set de instrumente auditive este, de asemenea, conceput pentru a „a oferi un răspuns emoțional publicului”. După cum s-a raportat într-o știre postată pe „Europeana PRO” acum câteva luni, echipa de instrumente auditive a SHIFT condusă de partenerul german de proiect audEERING a demonstrat utilizarea unui instrument de conversie a textului în vorbire. Potrivit știrii, instrumentul „a transcris videoclipurile de patrimoniu oferite de parteneri în română și sârbă și apoi le-a revocat automat în limba engleză cu un efect emoțional, îndepărtându-se de vocile automate … ale trecutului”. Deși acest instrument este în mod constant îmbunătățit, un videoclip al versiunii pilot poate fi vizionat pe YouTube.
SHIFT creează, de asemenea, un set de instrumente haptice care va permite interacțiunea multisenzorială cu obiectele digitale. Dezvoltat de partenerul elen al proiectului, Fundația pentru Cercetare și Tehnologie – Hellas, setul de instrumente va permite utilizatorilor să exploreze obiecte 3D și 2D în muzee și alte spații culturale printr-o abordare nouă care folosește o mănușă haptică. Mănușa oferă feedback senzorial care emulează senzația de atingere într-un obiect digital. O versiune timpurie a instrumentului haptics poate fi vizualizată într-un videoclip disponibil pe YouTube.
Prin aceste seturi de instrumente, SHIFT își propune să ajute instituțiile de patrimoniu cultural să crească și să comunice noi experiențe tuturor cetățenilor europeni, inclusiv persoanelor cu dizabilități. Cu toate acestea, munca proiectului SHIFT nu se termină aici.
„Pentru a ne asigura că furnizăm instrumentele potrivite, echipa SHIFT a lansat un set extins de ateliere, focus grupuri și cazuri de utilizare pentru a evalua cerințele utilizatorilor și a testa soluții pe site-urile partenere din muzeele și bibliotecile din Germania, Grecia, Ungaria, România și Serbia”, relatează știrea. Acest feedback va fi folosit pentru a dezvolta soluții tehnologice care vor fi mai incluzive și mai accesibile pentru toți utilizatorii muzeelor și bibliotecilor.
SHIFT (MetamorphoSis of cultural Heritage Into augmented hypermedia assets For enhanced accessibility and inclusion) – împreună cu proiectele finanțate de UE MuseIT, PERCEIVE, MEMORISE, PREMIERE și MEMENTOES – a publicat un document de politică care oferă perspective cheie asupra cadrelor politice care vizează sprijinirea patrimoniului cultural, încurajând inovarea și promovând incluziunea digitală în întreaga Europă. Informația comună de politică recomandă, de asemenea, modalități de a elimina lacunele de expertiză, de a construi capacitatea și de a promova incluziunea în sectorul patrimoniului cultural.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați:
site-ul web al proiectului SHIFT