Vizită de studiu România – Serbia la București


În perioada 17-20 septembrie 2024, a avut loc la București, în coordonarea ANBPR, Vizita de studiu România-Serbia desfășurată în contextul proiectului „Up-skill and re-skill librarians in modern marketing solutions curriculum”.

Ca partener în acest proiect, ANBPR a pregătit un program amplu de activități menite să consolideze parteneriatul și să faciliteze schimbul de bune practici între bibliotecarii din România și Serbia, având în vedere obiectivele proiectului „Up-skill and re-skill librarians in modern marketing solutions curriculum”, și anume modernizarea și dezvoltarea competențelor bibliotecarilor în utilizarea diferitelor soluții de marketing.

Întâlnire de impact între bibliotecari: colaborare România-Serbia

Agenda evenimentului a cuprins o serie largă de activități lucrative, de networking, dar și de diseminare de bune practici și, nu în ultimul rând, un tur al Centrului Vechi al Bucureștiului, o cină de bun venit în scop de team building, primirea oficială a invitaților din Serbia la sediul ANBPR din Biblioteca Națională a României, prezentarea generală a proiectului și discuții despre diseminarea rezultatelor, discuții detaliate pe tema activităților deja derulate, dar și privind pașii de urmat în lunile următoare, cu participarea partenerilor sârbi și români. Programul primei zile de lucrări a inclus atât un Tur ghidat al Bibliotecii Naționale a României, cât și o vizită la Velonova Mirage, primul muzeu 3D din România.

Joi, 19 septembrie 2024, între orele 9:00 și 11:00, Filiala “Ion Creangă” a Bibliotecii Metropolitane București a fost gazda unei întâlniri de networking România-Serbia. Bibliotecari și specialiști de la Biblioteca Metropolitană București, alături de reprezentanți ai ANBPR, au avut ocazia să interacționeze cu două bibliotecare din Serbia: Marija Rakić-Šaranac și Jasmina Marković, de la Biblioteca Publică „Vuk Karadžić” din Kragujevac. Scopul întâlnirii de la Biblioteca Metropolitană București a fost acela de a facilita schimburi de bune practici și de a discuta perspective asupra modernizării bibliotecilor.

Participanții au explorat noi abordări în marketing și formare, beneficiind de o atmosferă de colaborare internațională. Această întâlnire nu doar că a întărit legăturile profesionale dintre bibliotecarii români și sîrbi, dar a și evidențiat importanța adaptării continue a bibliotecilor la nevoile comunității și la evoluțiile din domeniu.

Într-o lume în continuă adaptare, astfel de inițiative sunt esențiale pentru a asigura viitorul bibliotecilor ca centre de cunoaștere și inovație. Colaborarea internațională este cheia pentru a face față provocărilor contemporane și pentru a răspunde eficient nevoilor utilizatorilor. Programul a inclus, de asemnea, o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Această vizită de studiu a reprezentat un succes, fiind totodată un pas important în consolidarea cooperării internaționale România-Serbia și a dezvoltarii competențelor profesionale în cadrul bibliotecilor din cele două țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *