Printr-o mobilitate finanțată din fonduri norvegiene în cadrul SEE 2009-2014, echipa proiectului Agora Culturală @ Biblioteca Ta a avut ocazia să viziteze Norvegia în luna aprilie 2016. Această incursiune a fost un bun prilej de a lua contact cu rigorile si obiceiurile specifice din Norvegia și cu modul foarte diferit al norvegienilor de a înțelege și valoriza cultura proprie.
Așa cum noi, ca români, am încercat să vorbim partenerilor noștri despre valorile culturii românești, în ideea de a facilita acestora o mai bună înțelegere a românilor și a României profunde, tot așa partnerii noștri norvegieni au dorit să ne familiarizeze cu specificul culturii proprii.
Ceea ce ne-a frapat, în primul rând, la sosirea în Norvegia, au fost respectul localnicilor pentru munca și efortul semenilor, conștiința civică și grija pentru patrimoniul public și spiritul de toleranță manifestat față de celelalte etnii.
Odată ajunși la Oslo, am fost întâmpinați de un mod de viață diferit, de oameni cu o mentalitate deosebită, dar profund marcată de civilizație și educație. Am început prin a încerca să întelegem resorturile de a gândi, de a reacționa, ale norvegienilor, și am fost plăcut surprinși de psihologia și modul de a relaționa al acestora.
Norvegia este o monarhie constituțională, cu o democrație parlamentară. Parlamentul norvegian se numește Stortig și are 169 de membri. Regele Norvegiei, din 1991 și până astăzi, este Harald al V-lea. Cu ocazia vizitei la Oslo, am asistat la o ședință a Parlamentului și am admirat frumoasele clădiri de patrimoniu ce găzduiesc principalele instituții guvernamentale.
Deși Norvegia nu este membru al Uniunii Europene, aceasta face parte din Spațiul Economic European (EEA) și contribuie ca stat donator la susținerea diferitelor inițiative europene cu fonduri nerambursabile.