Bibliotecarii români – omagiați în avanpremiera sărbătoririi naționale a acestei profesii


Regăsindu-se printre profesiile cele mai bogate în semnificații, cu o încărcătură emoțională, culturală și enciclopedică aparte, profesia de bibliotecar vorbește despre dedicare, despre vocație și despre energia creativă a oamenilor cărții.

Pentru că legătură care se stabilește între bibliotecari și utilizatorii serviciilor de bibliotecă este unică şi deosebit de importantă, această profesie se bucură atât de respect, cât și de empatia diferitelor categorii de public.

Considerată de mulți o adevărată citadelă a cărților, biblioteca are valențe complexe. Pe de o parte, bibliotecarii sunt profesioniști cu diverse specializări, care lucrează cu dedicare pentru comunități cultivate. Pe de altă parte, caracterul universal al cunoştinţelor prezente în biblioteci face ca bibliotecarii să fie percepuţi ca magicieni ai informației.

Începând cu anul 2005, comunitatea bibliotecară sărbătorește anual, în data de 23 Aprilie, Ziua Bibliotecarului. Această zi oficială a fost stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005. Concomitent cu Ziua Bibliotecarului, în data de 23 Aprilie, se serbează  ”Ziua Internațională a Cărții și Drepturilor de Autor” și se comemorează dispariția lui William Shakespeare și a lui Miguel de Cervantes, personalități recunoscute ale culturii universale.

Deși, anul acesta, Ziua Bibliotecarului este de așteptat să fie departe de spiritul obișnuit al acestei sărbători din pricina restricțiilor impuse de pandemia globală COVID-19, le adresăm, încă de pe acum, un călduros “La mulți ani”, tuturor bibliotecarilor din România, alături de exprimarea întregii considerații a conducerii ANBPR, care apreciază calitatea și efectele pe termen lung ale muncii depuse de bibliotecari în interesul comunităților.

1 thought on “Bibliotecarii români – omagiați în avanpremiera sărbătoririi naționale a acestei profesii

  • „Fiecare carte este o lume iar biblioteca este un univers pentru cititorii săi”. Multumim pentru urări si sustinere! Catalin Boboc, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Municipale „Ion Barbu” Campulung-Muscel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *