Bibliotecile publice din Sibiu – păstrătoare ale memoriei culturale a minorităților etnice


În perioada 25 aprilie – 29 aprilie 2015, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și partenerii săi în proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”, Jazzmontor Norvegia și Asociația Culturală REPLIKA, organizează o serie de sesiuni de instruire gratuite pentru documentarea și realizarea poveștilor digitale în Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

Sesiunile de instruire, de tip Train of Trainers, pentru bibliotecarii din județul Sibiu și atelierele destinate celor interesați din comunitate vor oferi un set de instrumente și abilități de realizare a poveștilor digitale. Participanții vor putea să își însușească tehnicile de bază ale storytelling-ului (documentare, gândire creativă, editare, video etc.). În perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, bibliotecile publice din județul Sibiu vor oferi soluții permanente de digital storytelling pentru comunitate, cu facilitarea bibliotecarilor-formatori.

“Am avut oportunitatea de a participa la un atelier de povești digitale, in care am realizat propria mea poveste. Cu ajutorul bibliotecarilor-traineri din cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, am deprins tehnici de editare video, am experimentat lucrul cu fotografii și sunete și am învățat să surprindem digital acele aspecte ale vieţii și culturii care ne individualizează ca etnie. Am povestit despre obiceiuri casnice, locuri și legende relevante, meșteșuguri, gastronomie și multe alte experienţe evocatoare ale specificului nostru cultural. A fost o experiență interesantă și utilă și mă bucur că aceste ateliere vor fi incluse în oferta permanantă a bibliotecilor.”, a declarat Mihaela Stănciulescu, participant workshop Agora Culturală @ Biblioteca Ta.

Acțiunea face parte din programul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”, care își propune o manieră creativă de a recupera și păstra memoria colectivă a etniilor și de a surprinde culoarea locală din perspectivă culturalăMinoritățile sunt invitate să participe la viața culturală a societății, înregistrând digital, într-un spațiu public deosebit de ofertant, povestea comunității sau etniei sale.  Proiectul este implementat în patru județe: București, Cluj, Sibiu și Brăila.

„Comunitățile etnice sunt foarte puternice în Sibiu și cu atât mai mult ne dorim să surprindem cum tradițiile și obiceiurile acestora sunt păstrate în centrul României, cum ar fi  portul, gastronomia, orânduiala din gospodării și alte aspecte ale vieții și spiritualității locale. Credem că adunând toate aceste povești într-o formă digitală, care să depășească barierele județului și timpului, vom demonstra  încă o dată că biblioteca are un rol activ în societate, fiind totodată un spațiu undememoria trecutului este păstrată și valorizată”, a declarat Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene  ASTRA Sibiu.

Grație acestui proiect, biblioteca publică va deveni un spațiu de dezvoltare personală și culturală a utilizatorilor mult mai ofertant și mai apropiat de așteptările utilizatorilor proprii. Aceștia vor avea oportunitatea de a deprinde la bibliotecă tehnica realizării poveștilor digitale, sub coordonarea unor bibliotecari-formatori calificați și beneficiind de cunoștințele și consultanța tehnică din partea partenerului norvegian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *