Bibliotecile publice prind gustul voluntariatului!


În săptămâna 11-17 mai 2015, 16 biblioteci publice din 16 judeţe mobilizează sincron peste 500 de voluntari în 37 de evenimente publice diferite, menite să încununeze eforturile depuse de aceste instituții în ultimele 5 luni, în care au implementat programe de voluntariat din cele mai variate. Bibliotecile sunt beneficiare ale proiectului național „Raftul cu Iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, implementat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în perioada mai 2014 – iunie 2015: Biblioteca Mun. „Stroe S. Belloescu” Bârlad, Biblioteca Jud.”Panait Istrati” Brăila, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Biblioteca Jud. „Octavian Goga” Cluj, Biblioteca  Jud. „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, Biblioteca Jud. „V.A. Urechia” Galaţi, Biblioteca Jud. „Christian Tell” Gorj, Biblioteca Jud. „Gh.Asachi” Iași, Biblioteca Mun. Medgidia Filiala Nord, Biblioteca Mun. ,,St. L. Roth’’ Mediaș, Biblioteca Jud. Mureș, Biblioteca Pontus Euxinus Năvodari, Biblioteca Jud. “G. T. Kirileanu” Neamț, Biblioteca Pietrari (Vâlcea), Biblioteca Jud. ”Nicolae Milescu Spatarul” Vaslui şi Biblioteca Jud. „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Voluntarii vor fi implicaţi în evenimente menite să răspândească plăcerea de a citi, dar şi să crească gradul de informare privind diverse cauze comunitare, să promoveze atitudini pozitive precum toleranţa şi înţelegerea între oameni şi să stârnească interesul membrilor comunității pentru serviciile variate pe care le pot găsi în bibliotecă, indiferent de vârstă sau condiție socială. Astfel, se vor organiza campanii de promovare a lecturii, dezbateri publice, colecte de carte pentru categorii sociale defavorizate, cursuri şi ateliere de creaţie, spectacole, evenimente stradale precum crosuri, lanţuri umane sau târguri. În plus, patru dintre bibliotecile partenere vor implementa Biblioteci Vii, evenimente care oferă participanţilor oportunitatea de a-și confrunta prejudecățile cu privire la persoane din categorii sociale defavorizate, neînțelese sau nerespectate, lecturând cărți vii – oameni care își împărtășesc poveștile de viață și pot astfel să ofere noi perspective asupra a cine sunt ei, dincolo de etichete. Alte două biblioteci implementeză cu ajutorul voluntarilor piese de Teatru Forum, spectacole interactive de teatru care prezinta situații diverse de opresiune, inspirate din viața reală, în cadrul cărora spectatorii pot interveni schimbând cursul piesei și înțelegând astfel că fiecare din noi poate avea un rol în eliminarea discriminării, violenței sau opresiunii. Nu în ultimul rând, se vor organiza şi Gale ale voluntarilor implicaţi în biblioteci, pentru a încununa eforturile muncii lor. Vă învităm să descoperiți calendarul complet al evenimentelor la www.raftulcuinitiativa.provobis.ro/calendar.

Pentru că au potenţialul şi stabilitatea necesară pentru a deveni puncte focale pentru promovarea voluntariatului şi implicarea voluntarilor din comunităţile lor, Pro Vobis a cooptat aceste 16 biblioteci în proiectul „Raftul cu Iniţiativă”, prin care bibliotecarii au beneficiat de instruire, consultanţă şi materiale pentru dezvoltarea de programe pilot de voluntariat care răspund nevoilor comunităţii şi ale bibliotecilor şi care oferă experienţe pozitive și de calitate persoanelor dornice să se implice ca voluntari. Astfel, în fiecare din cele 16 instituții publice funcționeză acum un punct de informare cu privire la voluntariat, personalul este deschis pentru primirea de noi voluntari și îi coordonează profesionist într-o multitudine de activități la bibliotecă, purtând pe drept merit statutul de Bibliotecă V – acea instituție modernă care recunoaște valoarea și importanța voluntariatului în dezvoltarea comunitară, își conștientizează rolul în cadrul acesteia și își valorifică resursele și poziția de agent al schimbării în comunitate prin sprijinirea activă a dezvoltării și promovării voluntariatului în plan local și regional.

„Raftul cu Iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci” este un proiect derulat de Pro Vobis în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), derulat în perioada mai 2014 – iunie 2015 şi finanţat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro), având un buget total de 74.996 euro. Pentru mai multe detalii despre proiect, vă învităm pe pagina web a acestuia www.raftulcuinitiativa.provobis.ro sau ne puteți contacta direct la coordonatele corina@provobis.ro, 0755045100, persoană de contact Corina Pintea, Coordonator proiect.

Evenimentele publice derulate în această săptămână fac de asemenea parte din Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV), un eveniment anual iniţiat şi coordonat de Pro Vobis (www.provobis.ro), ajuns la cea de-a paisprezecea ediţie, care reunește în perioada 11-17 mai 2015 peste 4500 de voluntari ce vor sărbători, în peste 100 de comunități din 37 de județe ale țării, voluntariatul și efectele benefice ale acestuia, sub sloganul „Prinde gustul!”. Mai multe detalii despre programul complet al SNV sunt disponibile la www.saptamanavoluntariatului.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *