Competiție de robotică și eveniment de multiplicare NITRO Clubs EU, organizate la Kosice, Slovacia


Marți, 13 iunie 2023, a avut loc la Kosice, la sediul Universității TUKE, Slovacia, competiția de robotică Robo Olympics și evenimentul de multiplicare NITRO Clubs EU din cadrul proiectului NITRO Clubs EU – Network of IcT Robo Clubs (ID-ul proiectului: 2020-1-BG01-KA202-079200), inițiativă VET de parteneriat strategic Erasmus+ în domeniul roboticii, implementat de organizații din  Bulgaria, România și Slovacia.

Evenimentul a presupus atât o importantă componentă de diseminare a rezultatelor proiectului, cât și organizarea competiției Robo Olympics pentru copii și tineri, care s-a bucurat de un real interes din partea participanților din Slovacia și Republica Cehă.

Organizatorii evenimentului, Universitatea TUKE și SPSE Kosice, au adus laolaltă 124 de participanți, dintre care 26 participanți din Republica Cehă.

În cadrul competiției de robotică, elevii au avut oportunitatea de a experimenta  urmărirea liniilor, evitarea obstacolelor, atunci când urmăresc o pistă, controlul PS2 al robotului, urmărirea obiectelor camerei cu lentile Husky, rezolvarea labirintului, programarea robotului folosind laptop-uri, încorporarea pieselor imprimate 3D în proiecte, modificarea programelor /schițe etc.

La evenimentul de multiplicare au participat reprezentanți ai instituțiilor de învățământ active în domeniul tehnologiei,  profesori și coordonatori, reprezentanți ai mediului de afaceri din Slovacia și alte categorii de părți interesate preocupate de domeniul și rezultatele proiectului NITRO Clubs EU.

În timpul evenimentului de multiplicare, reprezentanții Universitățíi TUKE și SPSE Kosice au trecut în revistă obiectivele proiectului, produsele intelectuale dezvoltate, rezultatele obținute, precum și principalele metodologii dezvoltate în cadrul proiectului.

Robo Olympics au pus în evidență atât competențele dobândite în cadrul proiectului, cât și fiabilitatea și viteza de reacție a roboților Arduino care au contribuit la fixarea și consolidarea cunoștințelor de robotică ale elevilor și studenților participanți.

Evenimentul de multiplicare NITRO Clubs EU și competițiile de robotică, desfășurate la Kosice, Slovacia, au pus în lumină preocuparea constantă a organizațiilor active în domeniul VET din Slovacia pentru cultivarea competențelor STEM în rândul copiilor și tinerilor și promovarea beneficiilor tehnologiei pe scară largă.

Atmosfera pe durata activităților fost una electrizantă și vibrantă, mai ales când profesorii și elevii lor s-au reunit pentru a încerca roboții NITRO Clubs. Elevii au învățat, au colaborat și au plecat inspirați de ideile fantastice, în timp ce profesorii au avut revelația de a pune în operă conceptele teoretice într-un mod inedit și atractiv.

Totodată, evenimentele din Kosice derulate sub egida Erasmus+ au demonstrat implicarea deosebită a mediului universitar și a instituțiilor preuniversitare în extinderea competențelor digitale și în special a noțiunilor de bază de robotică, elemente ce pot reforma substanțial pregătirea tehnologică a copiilor și tinerilor pentru piața muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *