Confesiunile unui câine, parte din proiectul Manifest canin în sala de lectură din Moldova


Asociația Culturală REPLIKA, Asociația Red Panda și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR

vă invită în datele de:

28 ianuarie, ora 10.00 – Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu”, Botoșani,

28 ianuarie, ora 14.00 – Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Suceava,

28 ianuarie, ora 18.00 – Centrul Cultural ”Grigore Vasiliu Birlic”, Fălticeni,

29 ianuarie, ora 12.00 – sala mare a Primăriei Orașului Târgu Frumos

29 ianuarie, ora 17.00 – Biblioteca Municipală ”Mihail Sadoveanu” Paşcani

30 ianuarie, ora 13.00 – Biblioteca Orășenească „Ion Creangă” Târgu Neamț

la spectacolul de teatru educațional Confesiunile unui câine, parte din proiectul Manifest canin în sala de lectură din Moldova

INTRAREA LIBERĂ

 

Proiectul Manifest canin în sala de lectură din Moldova este dedicat copiilor între 8 și 16 ani și se desfășoară în Bibliotecile Publice partenere din zece orașe din Moldova (Bacău, Botoșani, Fălticeni, Pașcani, Piatra Neamț, Roman, Suceava, Târgu Neamț, Târgu Frumos și Pașcani). Scopul principal al proiectului este educarea prin artă a tinerei generații și promovarea responsabilității, implicării în societate, toleranței și respectului pentru viață.

Copiii sunt invitați să participe la reprezentațiile cu spectacolul de teatru Confesiunile unui câine, organizate de Asociaţia Culturală REPLIKA, precum și la atelierele de educație civică, susținute de Asociația Red Panda.

Spectacolul de teatru Confesiunile unui câine este o adaptare scenică a romanului “Viaţă de câine” de Peter Mayle și are ca subiect lecțiile de supraviețuire ale unui câine comunitar, a cărui poveste de viață l a făcut celebru. Mărturisirile personajului sunt prezentate sub forma unei conferințe publice, după modelul TED. Spectacolul este interactiv.

Miza acestui spectacol este sensibilizarea, conștientizarea și responsabilizarea cetățenilor în legătură cu problema câinilor comunitari, pe de o parte, și cu violența împotriva animalelor, pe de altă parte.

Atelierul de Educație Civică are ca scop formarea de actori sociali responsabili de propria educație și de implicarea în comunitatea în care trăiesc, precum și familiarizarea publicului spectator cu privire la efectele negative ale violenței asupra animalelor care este, în fapt, debutul violenței asupra oamenilor.

Dacă tinerii învață să respecte drepturile animalelor și orice formă de viață, atunci ei vor fi cu atât mai responsabili și mai implicați în societate, deschiși la ajutarea celor din jur și la respingerea unor atitudini extreme. Studii de caz și cercetări din domeniile psihologiei și al psihiatriei demonstrează că violența asupra animalelor este, în fapt, debutul violenței asupra oamenilor, și atestă că ”prevenirea și tratarea timpurie a comportamentului violent față de animale sunt foarte importante, deoarece cu cât copiii agresivi cresc, cu atât ei devin mai puțin receptivi la orice intervenție cu privire la comportamentul lor agresiv” (Kazdin, A. E. – 1995 ; ”Conduct Disorder in Childhood and Adolescence” ; Thousand Oaks, Calif. and Loeber, R. – 1990 ; “Development and risk factors in juvenile anti-social behavior and delinquency.” – Clinical Psychology Review).

Manifest canin în sala de lectură din Moldova este un proiect inițiat de Asociația Culturală REPLIKA, în colaborare cu Asociația Red Panda și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR.

Manifest canin în sala de lectură din Moldova este un proiect finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Biblioteci Publice participante

Biblioteca Judeteana “Costache Sturdza”, Bacău;

Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu”, Botoșani;

Biblioteca Municipala „E. Lovinescu”, Fălticeni;

Biblioteca Municipală Pașcani;

Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu”, Piatra Neamț;

Biblioteca Municipală “George Radu Melidon”, Roman;

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Suceava;

Biblioteca Orășenească Târgu Neamț

Biblioteca Orășenească ”Universul Cunoașterii, Târgu Frumos

Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul”, Vaslui

Biblioteca Județeană “Duiliu Zamfirescu”, Vrancea

“Confesiunile unui câine” este un spectacol pentru cei care au un căţel acasă şi se fericesc; un spectacol pentru cei care nu au un căţel acasă, dar îşi vor lua unul şi se vor ferici; un spectacol pentru cei care iubesc animalele, dar şi pentru cei care nu le iubesc… şi le vor iubi (Mihaela Rădescu).

Confesiunile unui câine  – un spectacol de Ioana Macarie şi Mihaela Rădescu, după romanul “Viaţă de câine” de Peter Mayle

Distribuţia: Mihaela Rădescu, Mădălina Florescu – pian, Cristian Balaş – vioară, Andrei Gonczi, Toma Albacan şi Bogdan Frunzareanu – video artists

Coregrafia: Ioana Macarie

Contact

e-mail: centrulreplika@gmail.com

tel.: +40732101860

Despre Asociația Culturală Replika

Asociația Culturală Replika a fost înființată în noiembrie 2011 din inițiativa unor tineri artiști și își asumă rolul de mediator între cele două component ale actului cultural (creator și consumator) prin inițierea, menținerea și dezvoltarea comunicării în mediul socio-cultural-educativ.

Având în vedere experiența cumulată în lucrul cu copiii și tinerii participanți la proiectele realizate în ultimii ani, Asociația Culturală Replika a înființat, în anul 2015, Centrul de Teatru Educațional Replika, un spațiu de cercetare educațională și creație artistică, dedicat în special publicului tânăr. Centrul este axat pe proiecte teatrale cu relevanță socială, demersuri de artă participativă, ateliere, dezbateri, conferințe, discuții cu publicul, proiecții de filme pe teme educaționale, întâlniri cu profesori, educatori teatrali și inițiatori de proiecte culturale cu impact social.

Despre Asociaţia Red Panda

Asociația Red Panda are misiunea de a educa și milita pentru crearea unei societăți mai bune, în care nu trebuie să mai producem suferință nouă și celorlalte specii.

Asociatia RED PANDA are în program: proiecte educative de informare și responsabilizare pentru copii, tineri și  adulți; programe pentru comunitate‏; proiecte pentru animalele fără stăpân (adopție, salvare) și pentru bunăstarea cailor (asistență medicală și potcovit gratuit, salvarea și reabilitarea animalelor în situații de risc etc)‏.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *