iZiLIT – Întâlnire Zilnică cu LITeratura


Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, împreună cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR și Uniunea Editorilor din România – UER, anunță începerea campaniei de promovare a proiectului iZiLIT – Întâlnire Zilnică cu LITeratura, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Scopul principal al proiectului constă în crearea unei forme inovatoare de promovare și de comunicare a literaturii române contemporane, în rândul tinerilor. Astfel, a fost dezvoltată o aplicație pentru telefoane mobile Android și IOS, disponibilă gratuit.

Aplicația trimite, în fiecare zi, o recomandare de lectură, direct pe telefonul utilizatorului, cu următoarele informații: imaginea coperții cărții, o notă scurtă despre conținut, exprimată de o persoană avizată, și o scurtă biografie a autorului.

Cărțile recomandate aparțin literaturii române contemporane și selecția lor s-a făcut pe baza statisticilor de bibliotecă realizate la nivel național, a datelor deținute de UER cu privire la preferințele cititorilor exprimate în cadrul topurilor de carte realizate de majoritatea editurilor, a vânzărilor de carte, a valorii cărților exprimată prin traducerea în alte limbi și/sau a premiile obținute, ca și prin consultarea site-urilor de specialitate.

Datorită caracteristicilor sale, aplicația iZiLIT permite utilizatorului:

• Să trimită un comentariu legat de cartea primită;

• Să intre în contact cu autorul prin intermediul rețelelor sociale;

• Să exploreze cu ușurință cărțile din zilele anterioare, cuprinse în lista de arhivă;

• Să își creeze propria colecție de cărți favorite dintre cele primite;

• Să trimită cartea favorită prin intermediul propriilor rețele de socializare.

Aplicația iZiLIT va putea fi descărcată gratuit de pe Google Play și App Store începând cu data de 15 septembrie a.c.

Prin implementarea proiectului iZiLIT, tinerii vor primi zilnic recomandări profesioniste de lectură din literatura română contemporană, mult mai interesantă pentru ei prin actualitatea temelor abordate, și  la care, în mod obișnuit, nu au acces (literatura română contemporană este puțin studiată în școală), iar evenimentele unde aceasta este promovată (lansări de carte, târguri de carte) au caracter temporar.

De asemenea, acest proiect reprezintă o modalitate de a scoate lectura din context strict școlar și de a contribui la schimbarea percepției asupra cititului de plăcere, condiție esențială pentru integrarea culturii scrise în practicile de consum cultural ale tinerei generații.

Manager proiect: Claudia Popescu

Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov

Tel : 0721865656

Email : pclaudia@gmail.com

Responsabil comunicare : Ioana Crihana

Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR

Tel: 0758220291

Email: ioanacrihana@yahoo.com

Despre Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov

Înfiinţată în 1930, Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov poartă actualul nume din anul 1992, ca un omagiu adus pedagogului, omului politic, istoricului şi, nu în ultimul rând, ziaristului considerat întemeietorul presei româneşti din Transilvania, George Bariţiu. Misiunea bibliotecii noastre este de a susține și promova cultura scrisă, de a oferi tuturor membrilor comunității activităţi şi resurse care să le permită utilizarea eficientă și experimentată a surselor de informare, de a oferi metode de învățare pe tot parcursul vieții și de a dezvolta competențe digitale.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.bjbv.ro.

Despre ANBPR

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) s-a înfiinţat în anul 1990 din dorinţa bibliotecarilor de a-şi exprima şi apăra interesele profesionale în cadrul unei structuri organizate, capabilă să acţioneze ca for de dezbateri profesionale, prin care să susţină evoluţia profesiei şi ca structură de reprezentare în relaţia cu factorii de decizie. Asociaţia numară peste 3000 de membri, are filiale judeţene cu distribuţie naţională şi desfăşoară o activitate constantă de la înfiinţare.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.anbpr.org.ro/

Despre Uniunea Editorilor din România

Uniunea Editorilor din România (UER) este una din cele mai importante asociații patronale și profesionale din domeniul culturii scrise, înfiinţată în 1994 sub denumirea de Asociaţia Editurilor cu profil Pedagogic. Ea reunește importanți editori și difuzori de cultură scrisă, care produc și comercializează carte școlară și universitară, literatură română și universală, carte pentru copii, lucrări pentru orizontul educațional și cultural, carte de învățătură adresată tuturor vârstelor.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.uer.ro/

Accesați video-ul de prezentare aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *