Poveștile digitale – expresii ale diversității culturale la biblioteca publică


Diversitatea culturală capătă din acest an o nouă formă de reprezentare, aceea a poveștilor digitale, și un nou spațiu de manifestare, biblioteca publică. În perioada 01 ianuarie 2015 – 30 aprilie 2016, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) va acorda sprijin unui număr de patru biblioteci județene în dezvoltarea unui serviciu modern pentru comunitate, constând în activități de realizare și conservare a poveștilor digitale, cu accent pe specificul cultural al minorităților.

Iniţiativa se înscrie în proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”, implementat de ANBPR în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia și Asociaţia Culturală REPLIKA, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România. Valoarea totală a finanțării este de 200.369 euro, din care 180.331 euro reprezintă finanțarea din Granturi SEE, iar 20.036 euro reprezintă cuantumul de cofinanțare.
Prin proiectul de față, ANBPR și partenerii aduc împreună o categorie de facilitatori experimentați în activități culturale, și anume bibliotecarii publici, un expert internațional în tehnica realizării poveștilor digitale, o echipă de artiști profesioniști și producători de teatru și reprezentanți ai comunităților etnice din patru județe: București, Cluj, Sibiu și Brăila.

Proiectul își propune să identifice și să pună în valoare specificul cultural al minorităților etnice din România prin tehnica Digital Storytelling. Scenariul proiectului cuprinde training de tip Formare de Formatori pentru bibliotecari, ateliere de Digital Storytelling regionale cu participarea minorităților etnice locale, spectacole de teatru profesioniste, sesiuni de consultanță personalizată pentru biblioteci, precum și crearea de centre regionale pentru permanentizarea serviciului de realizare a poveștilor digitale în cele patru biblioteci participante.

ANBPR și partenerii doresc să ofere comunităților locale o nouă viziune în gestionarea cunoștințelor culturale și a experiențelor umane relevante prin intermediul bibliotecilor publice. Prin activitățile proiectului, biblioteca va deveni un facilitator avizat în crearea de materiale care provin de la utilizatori, implicând oameni obișnuiți care aleg să vină la bibliotecă pentru dezvoltare personală și culturală. În felul acesta, membrii comunității vor avea posibilitatea să creeze propriile lor povești, pe bază de testimoniale, video-uri, fotografii etc. și vor putea să împărtășească aceste experiențe cu publicul larg.

Folosind tehnica poveștilor digitale, bibliotecarii și utilizatorii serviciilor de bibliotecă vor reflecta într-o manieră artistică istoria și cultura etniilor reprezentate în România, dar și credințele și valorile acestor minorități. Prin intermediul poveștilor digitale atât bibliotecarii, cât și utilizatorii bibliotecilor își vor îmbunătăți cunoștințele culturale, aptitudinile literare, dar și înțelegerea și aplicarea tehnologiei în viața cotidiană.
Proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” reprezintă o modalitate inovatoare de a conștientiza publicul privind valoarea memoriei colective și de a încuraja participarea minorităților la viața culturală, într-un mod creativ. Proiectul va demonstra că bibliotecile și utilizatorii lor au potențialul de a revoluționa schimbul de cunoștințe și idei, de a valorifica diversitatea culturală și de a stimula vocile individuale și colective să se exprime și să se valorizeze reciproc.
Pentru informații suplimentare nu ezitați să ne contactați la tel. 0374 052 437 sau 0758 220 290, e-mail anbpr_ro@yahoo.com,  persoana de contact: Anamaria Sabou, Asistent de proiect, sau să accesaţi www.anbpr.org.ro.

Comunicatul oficial este accesibil aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *