PROFILLER – LEARNING BY SHARING – program de orientare în carieră la dispoziția bibliotecilor membre ANBPR


Vă anunțăm lansarea celui mai nou curs TOT (Train of Trainers) online de orientare în carieră pentru bibliotecarii-formatori, realizat de ANBPR în cadrul proiectului “PROFILLER – LEARNING BY SHARING”, sub egida e-Skills for Jobs 2014, campania paneuropeană inițiată de Comisia Europeană și coordonată în România de A.P.D.E.T.I.C. Cursul  a fost realizat de ANBPR în parteneriat cu Facultatea de Psihologie din cadrul Universității București și este accesibil, începând cu 20 august 2014, tuturor bibliotecarilor-formatori din rețeaua ANBPR. Scopul central al proiectului constă în consolidarea înțelegerii conceptelor de bază privind orientarea în carieră și asistarea diferitelor segmente de public în dobândirea de noi competențe de abordare a ofertelor de muncă pentru obținerea unui job.

PROFILLER – LEARNING BY SHARING este un program național de orientare în carieră, prin care ANBPR și partenerii dezvoltă, prin rețeaua bibliotecilor publice din România, abilități de ghidare și mentoring pentru formatorii-bibliotecari și, ulterior, pentru utilizatorii serviciilor de bibliotecă, în vederea realizării unor opţiuni profesionale adecvate, bazate pe înclinațiile native ale candidaților și pe competențele specifice dobândite, în acord cu cerințele reale ale pieței muncii.

Activitatea de consiliere în carieră este deosebit de importantă în procesul de identificare și de cultivare a competențelor individuale. Proiectul va avea în vedere atât orientarea în carieră a potențialilor candidați la obținerea unui loc de muncă, cât și a celor ce se pregătesc pentru debutul în domeniul antreprenoriatului. Acest tip de consiliere are atât o componentă psihologică, cât și una educațională și pedagogică. Elevii, tinerii, dar și adulții activi profesional trebuie formați astfel încât să poată lua decizii optime legate de viața lor profesională.

Proiectul PROFILLER – LEARNING BY SHARING pune accent pe crearea de deprinderi individuale în recunoașterea circumstanțelor în care fiecare “consiliat” poate lua decizii în cunoștință de cauză în ce privește parcursul în carieră, cunoscând pe de-o parte oportunitățile, iar pe de altă parte responsabilitățile unei astfel de opțiuni.

Prin activitățile proiectului, ANBPR și partenerii propun includerea de servicii gratuite de orientare în carieră în oferta bibliotecilor, urmând ca acestea să devină servicii permanente post-implementare. La finalul proiectului, toate bibliotecile din rețeaua ANBPR vor avea acces la o bază consolidată de resurse de învățare (tutoriale, suporturi de curs, seminarii online, lecții interactive etc.).

Proiectul adresează nevoia utilizatorilor serviciilor de bibliotecă de a avea acces la informare și ghidare gratuită în carieră, pe înțelesul lor, pentru a face față mai bine oportunităților de angajare/start-up (pentru tinerii antreprenori), cu efecte benefice asupra nivelului de trai și a bunăstării individuale a beneficiarilor proiectului.

Prin intermediul proiectului PROFILLER – LEARNING BY SHARING dorim să dezvoltăm metode și instrumente de lucru cu “candidații”, la nivelul comunităților deservite de biblioteci, în vederea identificării și valorificării cu maxim de rezultate a oportunităților de carieră.

ANBPR și partenerii vor avea în vedere următoarele roluri ale beneficiarilor potențiali ai proiectului: elevi, angajați, membri ai comunității, antreprenori etc. În implementare, se va urmări realizarea colaborativă și testarea în mediu real a unei suite de instrumente de orientare în carieră.

Ideea generală a propiectului propune realizarea de către bibliotecarii-formatori, împreună cu experți din zona de coaching și expertiză HR, a unor materiale utile de informare/îndrumare pe tema orientării pentru carieră, dar și organizarea unor serii de întâlniri-dezbateri pe această problematică, având ca invitați personalități din zona de business, cu expertiză în aria recrutării și a dezvoltării profesionale.

Proiectul PROFILLER – LEARNING BY SHARING va fi coordonat de ANBPR și se va desfășura într-o primă fază,  în 15 județe, selectate pe bază de dosare de candidatură, și va antrena, cu prioritate: bibliotecari-formatori, tineri, studenți, elevi, dar și persoane active profesional care doresc să demareze o afacere proprie. Beneficiarii vor fi stimulați să participe la evaluarea nevoilor de angajare/re-orientare sau schimbare în profesie și vor fi sprijiniți în realizarea unui management eficient al propriei cariere.

“ANBPR investește în realizarea de instrumente de lucru pentru bibliotecari, mai cu seamă în produse educaționale și resurse  interactive de învățare, pentru a  consolida percepția favorabilă asupra bibliotecilor și a crește implicarea bibliotecarilor ca facilitatori de progres în comunitate”, a declarat Ioana Crihană, Director Executiv al ANBPR.
Persoanele interesate de participarea în proiect sunt rugate să adreseze un email cu subiectul PROFILLER la adresa: anbpr_ro@yahoo.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *