Săptămâna Națională a Bibliotecilor – prilej de sărbătoare și manifestări culturale inedite în bibliotecile din România


Bucureşti, 16 aprilie 2018 Perioada cuprinsă între 23-29 aprilie marchează, în acest an, în România, Săptâmâna Națională a Bibliotecilor. Intervalul dedicat celebrării rolului și importanței bibliotecilor la nivel național culminează cu Ziua Națională a Bibliotecarului, serbată în mod tradițional la 23 aprilie.

Această sărbătoare a bibliotecilor coincide, în mod fericit, cu Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, recunoscută, la nivel internațional, de către UNESCO, ca fiind ziua promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor.

An de an, pe toată durata Săptâmânii Naționale a Bibliotecilor, biblioteca devine spațiul unde cititorii pot lua parte la o suită întreagă de activități culturale, lansări de carte, dezbateri, expoziții, mese rotunde, sesiuni de lecturi publice, întâlniri cu autori etc., menite să aducă în atenția publicului importanța bibliotecilor și implicarea acestor instituții în promovarea culturii de calitate și a educației prin cultură.

“În funcție de agendele personalizate ale bibliotecilor, în această perioadă festivă sunt programate, de asemenea, o serie de manifestări profesionale, dedicate bibliotecarilor și personalului auxiliar din biblioteci. Ne propunem să creăm contextul pentru recunoașterea celor mai activi și dedicați profesioniști bibliotecari din sistemul public, să aducem în discuție rolul acestora în cultivarea utilizatorilor, precum și în stimularea inițiativelor culturale cu sprijinul comunității. Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR pledează pentru o rețea de biblioteci dinamice și implicate, care să aibă un cuvânt de spus în viitorul cultural al generațiilor de astăzi și al celor ce vor veni”, a declarat Sorina Stanca, Președintele ANBPR.

Ziua Națională a Bibliotecarului a fost instituită ca sărbătoare oficială prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ca urmare a acțiunilor de advocacy întreprinse în acest scop de către ANBPR. La data de 23 aprilie se comemorează, la nivel internațional, dispariţia lui William Shakespeare și a lui Miguel de Cervantes, personalități de referință ale culturii universale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *