Voluntariatul, o modalitate de a descoperi lumea din jurul tău


De multe ori vedem în jurul nostru și pe paginile din rețelele sociale mesaje care ne îndeamnă să ieșim din zona noastră de confort pentru că acolo vom găsi lucruri minunate. Acolo se întâmplă magia. Acolo vom găsi lumea minunată care nu ne este accesibilă imediat, care ne va deschide orizonturile.

Sunt o mulțime de modalități de a ieși din zona de confort: putem spune „Da” mai multor lucruri, putem explora acolo unde nu știm ce se întâmplă, iar o modalitate chiar la îndemână, de fapt, este voluntariatul. Organizații non-guvernamentale, asociații civile, companii sau chiar instituții de stat precum bibliotecile publice organizează diverse acțiuni de voluntariat.

Însă astfel de activități nu rezolvă numai o problemă externă, punctuală, ci de multe ori ne ajută să ne rezolvăm probleme personale și ajungem să fim mai împăcați cu noi.

Gandhi este cel care a spus că cea mai bună modalitate să te regăsești este să te pierzi complet în slujba celorlalți. Pe lângă Gandhi, unii dintre cei mai cunoscuți voluntari sunt Maria Teresa, Agatha Christie, asistentă pentru Crucea Roșie o lungă perioadă de timp, Ella Fitzgerald care și-a pus vocea în serviciul campaniilor de informare asupra poliomielitei, sau bine-cunoscuta Angelina Jolie, care este ambasador ONU implicată în acțiuni de voluntariat în mai bine de 20 de țări.

Voluntariatul îți poate crește încrederea în propriile forțe și crește nivelul de satisfacție și mulțumire resimțite per ansamblu, ca o consecință a faptului că simți că faci bine. Devii mai mândru de realizările tale și începi să găsești valori cu care te identifici. Iar atunci când ai încredere în tine privești cu mai mult optimism și planurile tale de viitor.

În plus, în cazul voluntarilor obiectivul este cel mai important și nu responsabilitățile rigide specifice pozițiilor retribuite. Fiind voluntar, ești expus unor sarcini care solicită noi aptitudini, înveți noi tehnici sau să își dezvolți abilități pe care poți să le pui în slujba unui obiectiv concret.

În ultimii ani, acțiunile de voluntariat din bibliotecile publice din România s-au înmulțit considerabil, iar bibliotecarii sunt, de multe ori, primii voluntari în comunitățile lor. Voluntariatul în biblioteci poate ajuta la dezvoltarea comunității, dar permite și o mai bună cunoaștere și valorificare a valorilor acesteia.
Spre exemplu, prin proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta, bibliotecarii au misiunea de a atrage voluntari care să participe gratuit la cursuri de editare video și storytelling. Participând la astfel de cursuri alături de alte persoane din comunitate și vorbind despre familie, cultura din care provii sau diverse obiceiuri casnice sau tradiționale, poți să afli lucruri noi, să-ți descoperi pasiuni la care nici nu te-ai fi gândit în trecut și să înveți să prețuiești timpul de calitate petrecut alături de cei asemenea ție sau, dimpotrivă, extrem de diferiți. Participând în proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta ai șansa să înveți generozitatea, să dăruiești din experiența ta și să împărtășești cu ceilalți experiențe emoționante și uneori chiar adevărate povești de viață.

Agora Culturală @ Biblioteca Ta este un proiect implementat de ANBPR în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia și Asociaţia Culturală REPLIKA, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *