Rolul asociațiilor în protecția etniilor


Odată cu globalizarea și tendințele moderne cosmopolite  sunt tot mai  pregnante tendințele de a conserva cultura și autenticul anumitor etnii. Pentru a face față presiunii cotidiene de a te conforma trendului maselor, aceste etnii au nevoie nu doar să fie protejate, ci , mai mult, să fie încurajate.

Este adevărat că nedefinirea exactă a culturilor lasă loc pentru mixarea diferitelor caracteristici, sau pentru cosmopolitizarea mediului cultural. După cum spunea istoricul francez Jacques Le Rider, lipsa unor definiții și delimitări clare creează un teren extrem de fertil, încurajând combinații bogate și variate. La polul opus acestei abordări multietnice s-a aflat regimul nazist, în timpul primul Război Mondial, când a încercat restaurarea unei anumite identități și și-a bazat acțiunile pe comportamente rasiste și violență instituționalizată, după cum o califică websiteul UNICEF.

În România apar tot mai des pe agenda publică subiecte ce țin de specificitatea unor etnii, fie că sunt festivaluri și tradiții păstrate cu diverse ocazii sau chiar dezbateri pe subiecte serioase, ce țin de drepturile etniilor și activități de protejare a identității acestora. Asociațiile din România organizează campanii pentru a atrage atenția asupra etniei pe care o păstoresc, de conștientizare, de informare, fac evenimente de comemorare, marșuri, lansează centre dedicate culturilor, fiind din ce în ce mai active în  mass media și în peisajul social.

De aceea și proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta apelează la aceste asociații pentru a ajunge la membrii minorităților etnice, pentru a le încuraja să își spună povestea comunității, a familiei sau cea personală, pentru a nu lăsa memoria unei culturi să se stingă, ba chiar mai mult, să o transpună în arhiva unei biblioteci județene, în care vor deveni accesibile oricui dorește să le cunoască.

În acest sens, inițiatorii proiectului Agora au stabilit parteneriate cu Asociația Amare Rromentza și Asociația Carusel din București, fiind acum în discuții cu asociații din celelalte trei orașe implicate în proiect: Brăila, Sibiu și Cluj-Napoca.

Povestea Președintelui Asociației Amare Rromentza, doamna Delia Grigore, poate fi urmărită aici.
https://www.facebook.com/agoraculturala/videos/vb.1546594375621842/1729988773949067/?type=2&theater

Agora Culturală @ Biblioteca Ta este un proiect implementat de ANBPR în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia și Asociaţia Culturală REPLIKA, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *