BiblioHUB – un proiect pentru re-activarea bibliotecilor publice din București; un parteneriat Olanda-România


BiblioHUB este o inițiativă independentă care își propune (re)activarea spațiilor Bibliotecii Metropolitane București (BMB). Această inițiativă, concepută de Collective East – un grup de tineri arhitecți activi într-un context internațional, se desfășoară în parteneriat cu SVESMI, IND și Denis Stillewagt, din Olanda, și ANBPR, Zeppelin și Catalist, din România, cu susținearea BMB.

În septembrie 2015 BiblioHUB a obținut de la Creative Industries Fund NL (Olanda) un grant pentru explorarea oportunităților de colaborare între Olanda și România ce se va concretiza cu o excursie la București la sfârsitul lunii noiembrie 2015. Cu această ocazie, partenerii olandezi vor avea prilejul să intre în contact direct cu mediul bibliotecilor publice bucureștene, atât prin vizitarea locațiilor, cat si printr-o serie de discutii cu părțile implicate în și interesate de proiect și să contureze împreună cu partenerii români următorii pași strategici ai proiectului.
Bibliotecile olandeze sunt recunoscute ca fiind mai mult decât simple depozite de informație; ele sunt spații sociale de inovație și interacțiune ce promovează schimburile culturale, educaționale și informaționale într-un format hibrid ce permite asocierea liberă a unor programe complementare. Bibliotecile olandeze reprezintă un model integrat de design strategic, ce cuprinde elemente esențiale de urbanism, arhitectură, servicii, personal, PR și branding care se redefinește constant.

Prin BiblioHUB, Collective East aduce laolaltă experți olandezi și români într-un cadru interdisciplinar ce urmărește explorarea și exploatarea modelului bibliotecilor publice olandeze. Astfel, BiblioHUB își propune să formuleze și să implementeze o strategie integrată de re-activare a filialelor BMB pentru a le transforma în  locuri deschise inovației și participării largi a comunității locale.

Obiectivul pe termen lung al proiectului este de a extinde posibilitățile de colaborare România-Olanda în domeniul bibliotecilor, de a reconfigura și moderniza infrastructura bibliotecilor publice românești și de a adapta aceste spații la diferitele nevoi contemporane ale utilizatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *