explore.create.share – Makerspace și biblioteci – exemplul Bibliotecii Municipale Köln


Pornind de la ideea creării de makerspaces în biblioteci, cu participarea utilizatorilor, workshop-ul inițiat de Goethe Institut Bukarest s-a dorit un punct de intersecție între experiența germană în domeniul bibliotecilor și aspirațiile de modernizare a bibliotecilor românești.

Makerspaces reprezintă spații deschise din biblioteci pentru oameni care doresc să încerce idei noi și să se angreneze în proiecte do-it-yourself. Bibliotecile vin, astfel, în întâmpinarea misiunii lor de spațiu de învățare și comunicare și oferă posibilitatea unui networking de calitate.

Biblioteca Municipală din Köln a fost prima bibliotecă din Germania care a deschis în 2013 primul Makerspace. Bettina Scheurer, responsabila pentru Managementul Proiectelor  din cadrul Bibliotecii Municipale Köln, a avut amabilitatea de a prezenta conceptul de Makerspace în cadrul workshop-ului de la București. Bettina Scheurer a abordat și teme precum Gaming și Managementul Inovației, ambele concepte fiind strâns legate de Makerspaces.

La atelier a fost invitată de asemenea, în calitate de lector, Corina Ciuraru, de la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila, care a vorbit participanților despre propriile experiențe legate de Makerspace și despre impactul acestor activități în județul Brăila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.