explore.create.share – Makerspace și biblioteci – exemplul Bibliotecii Municipale Köln


Pornind de la ideea creării de makerspaces în biblioteci, cu participarea utilizatorilor, workshop-ul inițiat de Goethe Institut Bukarest s-a dorit un punct de intersecție între experiența germană în domeniul bibliotecilor și aspirațiile de modernizare a bibliotecilor românești.

Makerspaces reprezintă spații deschise din biblioteci pentru oameni care doresc să încerce idei noi și să se angreneze în proiecte do-it-yourself. Bibliotecile vin, astfel, în întâmpinarea misiunii lor de spațiu de învățare și comunicare și oferă posibilitatea unui networking de calitate.

Biblioteca Municipală din Köln a fost prima bibliotecă din Germania care a deschis în 2013 primul Makerspace. Bettina Scheurer, responsabila pentru Managementul Proiectelor  din cadrul Bibliotecii Municipale Köln, a avut amabilitatea de a prezenta conceptul de Makerspace în cadrul workshop-ului de la București. Bettina Scheurer a abordat și teme precum Gaming și Managementul Inovației, ambele concepte fiind strâns legate de Makerspaces.

La atelier a fost invitată de asemenea, în calitate de lector, Corina Ciuraru, de la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila, care a vorbit participanților despre propriile experiențe legate de Makerspace și despre impactul acestor activități în județul Brăila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *