Biblioteca Publică „Vuk Karadžić”, Kragujevac, Serbia, și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și-au unit eforturile pentru implementarea proiectului Up-skill and re-skill librarians in modern marketing solution curriculum, depus și câștigat în cadrul programului Erasmus+, Apelul 2023, Runda 2, KA210-ADU – Small-scale partnerships in adult education.
Inițiativa are la bază importanța îmbunătățirii cunoștințelor de marketing ale bibliotecarilor din cele două țări, precum și necesitatea ca bibliotecile să se adapteze la peisajul în schimbare și să folosească instrumente moderne de marketing pentru a atrage și reține utilizatorii serviciilor de bibliotecă.
Cercetarea ce urmează a fi efectuată asupra strategiilor actuale de marketing ale bibliotecilor va permite identificarea și personalizarea unei programe de formare care să răspundă direct nevoilor particulare ale bibliotecilor. Proiectul își propune să stabilească un model durabil prin identificarea și angajarea unor experți care pot continua să sprijine personalul bibliotecii și după încheierii perioadei de implementare a proiectului.
Pe de altă parte, proiectul Up-skill and re-skill librarians in modern marketing solution curriculum va contribui la crearea unei rețele colaborative între biblioteci, promovând cooperarea și sprijinul reciproc. Această rețea va facilita eforturile viitoare și va asigura impactul de durată al proiectului. Bibliotecile joacă un rol esențial în conservarea culturii și promovarea învățării pe tot parcursul vieții.
“Sprijinirea dezvoltării continue a personalului bibliotecilor este o investiție care are potențialul de a crește capacitatea acestor instituții info-documentare de a se adapta la cerințele în continuă schimbare și de a rămâne resurse valoroase pentru public. Din acest punct de vedere, proiectul Up-skill and re-skill librarians in modern marketing solution curriculum se aliniază la obiectivele programului Erasmus+ prin încurajarea colaborării interculturale și promovarea schimbului de cunoștințe și expertiză între bibliotecile și profesioniștii din cele două țări implicate. Ne dorim ca proiectul nostru să favorizeze o schimbare pozitivă ala nivelul bibliotecilor, și ne propune să realizăm acest lucru prin calitatea colaborării, expertiza lectorilor și a participanților, crearea de rețele și dezvoltarea de programe de înaltă calitate”, a declarat Ioana Crihană, Directorul Executiv al ANBPR.
Pentru detalii despre proiect, vă rugăm să urmăriți canalele de comunicare ale ANBPR.