În perioada 24-25 octombrie a.c. Institutul Goethe din Bucureşti a găzduit workshopul cu tema „Activităţi interculturale şi integrative în biblioteci” în parteneriat cu Biblioteca Municipală din Bremen. Din partea Bibliotecii Municipale din Bremen a conferenţiat doamna Britta Schmedemann, iar din partea organizatorilor Bettina Radner şi Ina Weber, de la Institutul Goethe, şi Ioana Crihana, din partea ANBPR.
La acest workshop au participat 26 de persoane, bibliotecari din România şi Republica Moldova.
În prima zi a workshop-ului participanţii s-au prezentat şi au arătat ce pot oferi imigranţilor şi refugiaţilor din comunitatea lor dacă se vor confrunta cu asemenea situaţii.
După o scurtă pauză au început activităţile de documentare în mici grupuri de lucru cu privire la informaţii despre ţările de provenienţă a refugiaţilor şi motivele migraţiei, şi anume: Siria, Afganistan, Eritreea, Ucraina şi Turcia.
După pauza de prânz a avut loc prezentarea rezultatelor în plen, urmată de un schimb de păreri cu privire la diversele perspective.
Apoi a urmat prezentarea doamnei Britta Schmedemann cu privire la ofertele existente în Germania, inclusiv o rundă de întrebări şi fixarea informaţiilor.
Iar, după o altă scurtă pauză a urmat tot în grupuri mici de lucru elaborarea unor concepte de oferte, cum ar fi: Living Library (Biblioteca vie), Consiliere publică, Eroii voluntari etc. urmărind primii paşi, finanţarea, grupurile-ţintă şi partenerii. La finalul primei zile a urmat prezentarea rezultatelor în plen şi perspective pentru a doua zi.
În a doua zi a workshop-ului, doamna Britta Schmedemann a prezentat câteva competenţe interculturale şi de comportament faţă de celelalte culturi. Pornind de la deviza Consiliului Europei „Toţi egali, toţi diferiţi” trebuie să convieţuim împreună într-o lume paşnică. Unitate în diversitate , dialog, multiculturalitate, un amestec de influenţe lingvistice, artistice, religioase, provenite din culturi diferite, toate aceste aspecte relevându-ne aşa cum suntem.
După pauză au fost prezentate aplicaţiile „Book Creator” şi „Puppets Pals” , adecvate atât pentru copiii imigranţilor, cât şi pentru cei autohtoni, urmate de testarea aplicaţiilor în grupuri de câte două persoane, rezultând scurte poveşti animate.
A urmat prezentarea rezultatelor în plen.
În încheierea workshop-ului, doamna Britta Schmedemann a rugat pe fiecare participant să exprime câteva impresii, pornind de la așteptările pe care participanții le-au avut la momentul începerii atelierului.
A consemnat:
Maria Andreia FANEA
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” Bucureşti
Filiala de Administraţie şi Afaceri