ANBPR – partener în implementarea proiectului „Școala de Radio: Minoritățile în direct”


În perioada 14-17 octombrie a.c. în București s-a desfășurat cea de a doua ediție a proiectului „Școala de Radio: Minoritățile în direct”. Proiectul a vizat organizarea de seminarii, ateliere și workshop-uri privind formarea de echipe de tineri jurnaliști aparținând minorităților naționale şi inițierea lor în tehnica de realizare a unei emisiuni de radio, de la idee şi documentare de teren, până la structurarea informației și difuzarea pe frecvențele radio.

100 de tineri aparținând minorităților naționale, cu deschidere către activități din sfera mass media, new media și sfera digitală online, care sunt implicați activ în viața comunităților, au fost instruiți în arta și tehnica conceperii, realizării și publicării programei de radio, ţinând cont de următorii factori: impactul radioului în decursul istoriei; componența echipei redacționale; documentarea pe teren; tehnici de redactare, montaj, difuzare; tehnici de promovare online; grile de emisiuni; ateliere practice de tehnică digitală; noțiuni și strategii de interacțiune live; raiting-ul: categorii de vârstă, social și etnic; tehnica scenariului; tehnica montajului; tehnica înregistrării; drepturile și normele legale; structura și activitatea posturilor locale de radio și de televiziune.

10 echipe de tineri au realizat câte o emisiune radio de 50 de minute, pornind de la evenimente publice de avengură naţională sau locală, de la valorile culturale sau tradiţiile minorităților naționale. 10 lectori cu experiență au susținut, în cadrul atelierelor și seminariilor, cursuri tematice de promovare a identității culturale și lingvistice. Proiectul de training a fost gândit pentru tinerii jurnaliștii sau cei amatori de la publicațiile minorităților, de la redacțiile radio sau tv care se ocupă de minorități. Programa a facilitat comunicarea interculturală între participanți şi a oferit posibilitatea de a promova și mediatiza activitățile comunității din care fac parte, istoria, cultura sau limba maternă.

În prima zi a proiectului, tinerii au vizitat studiourile posturilor de radio Kiss FM, Magic FM și Rock Fm și au interacționat cu jurnaliști experimentaţi, cum ar fi de exemplu Mihai Georgescu, vocea trupei „Bere gratis”, redactor la Rock FM. S-au vizitat studiourile Televiziunii Române și au avut loc dezbateri tematice cu producătorul emisiunii ”Conviețuiri” Mihai Alexandrescu și cu regizorul și realizatorul TV Diana Deleanu. În a doua zi s-au pus în discuţie tehnica scenariului, a montajului şi a grilei de emisiuni, precum şi specificul diferitelor tipuri de redacții, cu redactor și realizator TV Jenia Comănescu și regizorul și actorul Valentin Rupiță. S-a continuat cu prezentarea a ceea ce înseamnă sarcini, obiectivitate, profesionalism și muncă de teren în radio cu redactorul Dumitru Șerban de la Radio Iași. Ziua s-a încheiat cu introducerea în tehnica poveștilor digitale cu participarea trainerilor ANBPR Anca Vasilescu, Laura Caplea, Marilena Chiriță și Dana Rusu. În a treia zi a proiectului au fost formate 10 echipe de lucru, în cadrul fiecăreia stabilindu-se poziţiile de monteur, regizor, scenarist și lider de echipă. S-a continuat prezentarea tehnicii Digital Storytelling, iar echipele și-au concretizat ideile în ştiri şi reportaje audio şi video. Ziua s-a încheiat cu emoție și bucurie odată cu difuzarea și vizionarea celor 10 materiale realizate, acestea fiind evaluate de către Jenia Comănescu, Valentin Rupiță și Iuliana Timofte, lector la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.

Cele două ediții ale proiectului, derulate până în prezent şi finalizate cu succes, cu rezultate palpabile, oferă posibilitatea selecționării unei echipe multietnice de viitori jurnalişti profesionişti și asigură o mediatizare mai largă a activităților și demersurilor tuturor ascociațiilor minorităților naționale atât pe plan național, cât și la nivel național.

Organizator: Asociația „Rețeaua de Cultură”

Finanțator: Departamentul pentru Relații Interetnice

Parteneri: TVR, Radio România Iași, Kiss FM, Magic FM, Rock FM, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Centrul Rus de Știință și Cultură a Agenției Federale Rossotrudnicestvo, Departamentul Mass-Media al Partidei Romilor,Centrul Comunitar Evreiesc București, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Rusă din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *