16 biblioteci publice pregătesc startul programelor de voluntariat


În perioada 14-17 septembrie 2014, Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat a reunit la Cluj-Napoca 16 biblioteci selectate în cadrul proiectului „Raftul cu iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, cu scopul de a instrui cei 31 de bibliotecari prezenţi în Managementul programelor de voluntariat şi Managementul voluntarilor.

Cele 16 biblioteci publice cu care Pro Vobis va lucra pe parcursul următoarelor 10 luni, prin oferirea de training şi consultanţă personalizată pentru creşterea calităţii, diversităţii şi incluziunii programelor de voluntariat din respectivele instituţii sunt: Biblioteca Județeană Brăila, Biblioteca Județeană Cluj, Biblioteca Județeană Dâmbovița, Biblioteca Județeană Galați, Biblioteca Județeană Gorj, Biblioteca Județeană Iași, Biblioteca Judeţeană Mureș, Biblioteca Județeană Neamț, Biblioteca Județeană Vaslui, Biblioteca Județeană Vrancea, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Municipală Bârlad, Biblioteca Municipală Medgidia, Biblioteca Municipală Mediaș, Biblioteca Pontus Euxinus Năvodari şi Biblioteca Publică Locală Pietrari, Vâlcea.

Un număr de 28 de biblioteci din ţară şi-au manifestat interesul de a implementa programe de voluntariat cu sprijinul Pro Vobis în cadrul acestui proiect, cele 16 biblioteci fiind selectate pe baza motivaţiei, a capacităţii de a construi parteneriate în comunitate, dar și a capacităţii de lucru cu voluntarii.

„Am ales să lucrăm cu biblioteci motivate, care au dovedit înţelegerea beneficiilor pe care implicarea profesionistă a voluntarilor le poate aduce instituţiei, utilizatorilor şi comunităţii deservite. Selecţia nu a fost deloc facilă, tocmai datorită pasiunii deosebite regăsite în aplicaţii şi a multitudinii de activităţi pe care bibliotecile le realizează deja cu voluntari. Am avut deosebita plăcere să descoperim, încă o dată, cât de multe proiecte frumoase au loc în cadrul şi la iniţiativa bibliotecilor publice, aducând contribuţii reale în comunitate.” (Corina Pintea, coordonator proiect, Pro Vobis)

Sesiunea de instruire pe tema Managementul programelor de voluntariat şi Managementul voluntarilor a fost livrată de formatorii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca şi a cuprins informaţii, instrumente, exemple practice şi exerciţii menite să dezvolte competenţe de lucru cu voluntarii, bazate pe nevoile identificate în biblioteci şi pe curricula de curs dezvoltată şi testată de Pro Vobis în cei peste 20 de ani de activitate. Astfel, reprezentanții bibliotecilor au aflat noutăţile aduse de Legea 78/2014 privind reglementarea activităţilor de voluntariat în România, cum se planifică, monitorizează şi evaluează un program de voluntariat, cum se pregăteşte instituţia pentru implicarea voluntarilor şi care sunt ceilalţi paşi ai managementului profesionist al voluntarilor.

Noutatea și utilitatea aspectelor discutate au fost clar subliniate de participanți la evaluarea finală: “Lucrez foarte mult cu voluntarii, dar voi formatorii mi-ați luat un văl de pe față, mi-ați arătat pas cu pas ce am de făcut.” “Acum la final de curs, cuvintele principale care îmi vin în minte sunt ordine, structură. Mă simt mai responsabilizată și mai pregătită să întâmpin voluntarii.” “Până acum în lucrul cu voluntarii am văzut tot ce nu se poate, ce nu există, dar acum am aflat că toate aceste lucruri sunt posibile. 90% din informațiile aflate aici nu le știam acum 4 zile.”
O imagine mai clară a celor întâmplate la curs poate fi obținută și din pozele de la eveniment: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.946291692064676.1073741833.889161887777657&type=1
Bibliotecile din proiect vor beneficia în continuare de modele de programe de voluntariat, consultanţă personalizată pentru alegerea şi planificarea programului şi o nouă sesiune de instruire care să îi ajute în derularea programelor alese, la care vor fi invitaţi să ia parte voluntari cât mai diverşi din comunităţile respective.

Proiectul „Raftul cu inițiativă–Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci” este implementat în perioada mai 2014-iunie 2015 de Pro Vobis–Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România(ANBPR), fiind finanţat prin Granturile SEE 2009-2014,cu suma de 67.496 euro. Proiectul își propune diversificarea oportunităţilor de implicare prin voluntariat în cadrul bibliotecilor publice din România, care să ofere oportunități calitative de implicare a cetățenilor de orice vârstă în beneficiul comunităților pe care le deservesc. Misiunea Pro Vobis este de a dezvolta voluntariatul prin activităţi de instruire, consultanţă, cercetare şi facilitarea colaborării tuturor factorilor interesaţi şi de a promova voluntariatul în România ca resursă viabilă şi de neînlocuit în soluţionarea problemelor cu care se confruntă societatea.
_______________
Pentru alte detalii privitoare la proiect vă rugăm să ne contactaţi la email corina [a-rond] provobis.ro, telefon 0755 045 100  şi să consultaţi pagina web http://raftulcuinitiativa.provobis.ro. Detalii despre activitatea şi serviciile Pro Vobis sunt disponibile la www.provobis.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *