ANBPR și Asociația OvidiuRo, parteneri pentru diversitate și egalitate de șanse


Începând cu luna iunie, ANBPR a semnat un acord de colaborare cu Asociația OvidiuRo prin care cele două entități au agreat să se sprijine reciproc în implementarea de acțiuni cu impact socio-cultural, folosind infrastructura logistică și tehnologia disponibilă în bibliotecile publice. La ora actuală, aproximativ 2.600 de biblioteci publice din țară au calculatoare conectate la Internet, proiectoare și alte echipamente tehnice, dispunând totodată de săli moderne de lectură și spații de conferințe.

 

În spiritul parteneriatului, Asociația OvidiuRo a agreat să acorde sprijin ANBPR în diseminarea obiectivelor proiectului Agora Culturală @ Biblioteca Ta în cadrul propriei rețele. O atenție deosebită se va acorda dialogului intercultural cu reprezentanții minorităților etnice interesați de promovarea diversității culturale și a specificului fiecărei minorități.

Agora Culturală @ Biblioteca Ta este un proiect amplu de valorificare a diversității culturale a etniilor  prin tehnica poveștilor digitale. Aria de implementare a proiectului este reprezentată de județele Sibiu, Cluj, Brăila și București. Prin participarea la ateliere gratuite de Digital Storytelling, membrii comunității au ocazia să realizeze propriile povești digitale, sub îndrumarea bibliotecarilor, care sunt special pregătiți în acest sens. Proiectul propune astfel o manieră creativă și inovatoare de a recupera și valoriza memoria colectivă a etniilor, cu ajutorul tehnologiei.

Pe de altă parte, ANBPR va contribui la susținerea a două proiecte marca OvidiuRo:

Atelierele de vară șotron – În acest an, 300 de profesori și 400 de elevi vor participa la proiect, în perioada iulie-august. Prin diversele ateliere ce au loc cu implicarea profesorilor și a copiilor, aceștia din urmă învață lucruri utile despre ei, se dezvoltă personal și, poate cel mai important, copiii din aceste comunități se acomodează cu ideea de grădiniță și cu activitățile de grup.

Fiecare copil în grădiniță – În acest moment, două treimi din copiii vulnerabili de 3-5 ani din România nu sunt înscriși la grădiniță (spre comparație, 77% dintre cei din familii de mijloc frecventează grădinița). Problema este acută, îndeosebi în mediul rural, iar prin parteneriatul cu ANBPR, OvidiuRo va avea posibilitatea să găzduiască în biblioteci, care beneficiază de resurse moderne, întâlnirile dintre asociație, profesori și părinți și va putea, totodată, să îndrume copiii către bibliotecă, unde vor găsi un spațiu adecvat de joacă sau de studiu, și se pot implica în activități organizate cu participarea bibliotecarilor.

Datorită procesului de modernizare prin care au trecut bibliotecile publice în ultimii ani, acestea au devenit o resursă valoroasă pentru comunitate, îndeosebi în mediul rural. Oferind un spațiu în care atât localnicii de toate vârstele, cât și copiii, au acces la Internet și diverse informații generale, bibliotecile contribuie la găsirea unor soluții imediate la o serie întreagă de probleme cotidiene: demersuri  administrative, ajutor la teme, petrecerea timpului liber într-un mod activ și educativ, acces gratuit la Internet, etc. Toate aceste activități facilitate de bibliotecarii publici și reprezentanții OvidiuRo impulsionează atât dezvoltarea personală a participanților, cât și integrarea acestora în comunitate și în viața socială și profesională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *