Cultură și educație culturală – experiența românească și parteneriatul româno-norvegian


Cu ocazia proiectului de mobilitate Norvegia-România desfășurat în perioada 18-23 aprilie 2017 la București, am luat contact cu o cultură extrem de ofertantă și de inspirațională.

În contextul proiectului Repunerea patrimoniului intangibil al minorităților în circuitul cultural prin educație media și gaming, cu participarea promotorilor culturali din România și Norvegia, derulat in parteneriat Rețeaua de Cultură, ANBPR, New Amigos și ADER, am avut ocazia să cunosc oameni extaordinari, promotori culturali și ambasadori ai culturii din România, cu care New Amigos intentionează să dezvolte o suită de proiecte culturale și educaționale de anvergură.

Vizita în România și experiența celor 4 zile de activități în domeniul parteneriatelor și al new-media & gaming au revelat o bogată istorie culturală și de dezvoltare de proiecte a promotorilor culturali din România.

A fost o adevărată revelație să constat că partenerii de la București sunt profesioniști redutabili și cultivă cu multă vigoare relațiile de parteneriat bazate pe interdisciplinaritate, pe complementaritate și convergență de interese și obiective.

Cu acest prilej, am descoperit o comunitate remarcabilă de profesioniști, lideri din domeniul bibliotecilor, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale active în domeniul culturii, reprezentanți ai minorităților etnice și culturale, dar și educatori culturali și persoane-resursă implicate în dezvoltarea culturală și comunitară din România.

În lumina colaborărilor deja existențe, am convingerea că intersecțiile culturale dintre Norvegia și România vor continua să reprezinte un potențial uriaș de consolidare a relațiilor și schimburilor culturale și în viitor, care merită să fie valorificat atât prin programul EEA, cât și prin intervenții financiare complementare.

Sursa: Lakki Patey, New Amigos Norge, Norvegia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *