Diversitatea culturală – tema unei noi serii de ateliere Digital Storytelling


În perioada 15 aprilie – 04 mai 2015, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și partenerii săi în proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”, Jazzmontor Norvegia și Asociația Culturală REPLIKA, vor organiza o serie de patru sesiuni de instruire în domeniul poveștilor digitale, cu participarea Bibliotecii Metropolitane București (15-19 aprilie), a Bibliotecii Județene “Octavian Goga” Cluj (20-24 aprilie), a Bibliotecii Județene „ASTRA” Sibiu (25-29 aprilie) și a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila (30 aprilie-04 mai).

Fiecare sesiune de training va fi structurată pe două componente, și anume un  training de formare de formatori pentru bibliotecari și respectiv un atelier de Digital Storytelling pentru comunitate, dedicat utilizatorilor serviciilor de bibliotecă din București și județele Cluj, Sibiu și Brăila.

“Diversitatea culturală reflectă diferențele dintre oameni și grupuri, ca identități cu tradiții, obiceiuri și educații particulare, profund influențate de specificul fiecărei comunități. Ceea ce își propune proiectul nostru este să punem în valoare această zestre culturală a diferitelor etnii prin realizarea unei galerii de povești digitale revelatoare. Prin activitățile proiectului „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” dorim să recreăm pentru conaționalii noștri farmecul și specificitatea culturală a comunităților și să inițiem în spațiile de biblioteci un serviciu permanent de Digital Storytelling, accesibil publicului larg”, a declarat Ioana Crihană, Managerul proiectului „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”.

Diversitatea culturală reprezintă o  resursă prețioasă a europenilor și un capital din ce în ce mai bine valorizat și în România. Prin intermediul poveștilor digitale, „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” creează premisele pentru exprimarea artistică a particularităților fiecărei culturi și contribuie totodată la creșterea competențelor digitale ale românilor, cu facilitarea bibliotecarilor.

Proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” este o inițiativă a ANBPR, finanţată prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România. Valoarea totală a finanțării este de 200.369 euro, din care 180.331 euro reprezintă finanțarea din Granturi SEE, iar 20.036 euro reprezintă cuantumul de cofinanțare.

Grație acestui proiect, biblioteca publică va deveni un spațiu de dezvoltare personală și culturală a utilizatorilor mult mai ofertant și mai apropiat de așteptările utilizatorilor proprii. Aceștia vor avea oportunitatea de a deprinde la bibliotecă tehnica realizării poveștilor digitale, sub coordonarea unor bibliotecari-formatori calificați și beneficiind de know-how și consultanță tehnică din partea partenerului norvegian.

Prin intermediul tehnicii Digital Storytelling atât bibliotecarii, cât și utilizatorii bibliotecilor își vor imbogăți cunoștințele culturale, aptitudinile literare și vor deprinde o înțelegere mai aplicată a tehnologiei, la intersecția dintre artă și utilitate.

Dincolo de obiectivele sale generoase, proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” propune o manieră creativă de a recupera memoria colectivă a etniilor și de a încuraja participarea minorităților la viața culturală a societății, într-un mod creativ și valoros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *