eSkills for jobs 2014


Comisia europeană a selectat organizațiile DIGITALEUROPE si European Schoolnet pentru a organiza Campania eSkills for jobs (Competențe digitale pentru locuri de muncă) în 2014. Scopul acesteia este de a evidenția necesitatea ca cetățenii europeni să-și îmbunătățească aptitudinile de lucru cu tehnologia informației si comunicațiilor in carieră. Campania constituie un răspuns la cererea crescândă de specialiști cu competențe digitale care nu este acoperită pentru moment, in ciuda nivelului ridicat al șomajului în Europa.

Campania este organizată sub umbrela Marii Coaliții pentru locuri de muncă bazate pe competențe digitale (Grand Coalition for Digital jobs), lansată de Comisia europeană, un larg parteneriat pan-european menit să contribuie la reducerea deficitului de cetățeni europeni cu competențe profesionale digitale și de a valorifica potențialul de creare de locuri de muncă în sectorul ITC.

Obiectivul principal al campaniei va fi de a mări gradul de conștientizare asupra oportunităților educaționale, de training, de ocupare a locurilor de muncă disponibile persoanelor cu competențe digitale, cele care știu să utilizeze efectiv tehnologiile digitale.

Autoritățile publice, instituțiile de invățământ, industria ITC vor colabora in organizarea de-a lungul acestui an a unui program amplu de evenimente si activități dedicate oamenilor cu diverse niveluri de educație si competențe.

Campania este coordonată de DIGITALEUROPE si European Schoolnet in strânsă colaborare cu sute de parteneri la nivel european, ce includ European Centre for Women and Technology, JA-YE, Telecentre Europe si numerosi parteneri de prim rang din industria IT.

Competențele digitale sunt esențiale pentru persoanele care lucrează în întreprinderi mici si mijlocii, pentru tineri și șomeri aflați in cautare de locuri de muncă. Ele sunt totodata vitale pentru corporații care au nevoie de o forță de munca cu înaltă calificare. Deși Europa se confruntă cu o criză economică prelungită, competențele digitale sunt mai necesare ca oricând pentru a revitaliza economia europeană. Oamenii cu competențe digitale solide vor juca un rol fundamental in edificarea unui mediu inovativ si competitiv in Europa.

Pe parcursul anului 2014, campania eSkills for jobs se va derula in 30 de state europene. Ea va informa elevii si studenții, oamenii aflati in cautare de joburi, profesioniștii din sectorul ITC si IMM-urile despre marea varietate de oportunități pe care o prezinta locurile de muncă bazate pe tehnologia informației si comunicațiilor.

Una dintre primele activități importante este Get Online Week, un eveniment european organizat de Telecentre Europe in perioada 24-30 martie, care își propune să aducă noi utilizatori online și să îmbunătățească aptitudinile digitale pentru muncă si viață.

In cadrul Campaniei eSkills for jobs sunt prevazute si două evenimente majore legate de Președintia Europeană detinuta de Grecia, in prima jumătate a anului, si Italia in a doua jumătate a anului.

Ca membră a organizației internationale DIGITALEUROPE, A.P.D.E.T.I.C coordonează în România activitatile Campaniei eSkills for jobs 2014.

În cadrul campaniei din acest an, A.P.D.E.T.I.C. iși propune să organizeze, cu sprijinul partenerilor săi, o  serie de activităti adresate cu prioritate tinerilor interesați de dezvoltarea de competențe digitale si identificarea de oportunități pentru cariere in sectorul IT, precum și IMM-urilor care doresc să devină mai competitive prin utilizarea de noi aplicații online in activitatea curentă.

Intre partenerii campaniei se numără Ministerul pentru Societatea Informațională, Ministerul Educației Naționale, Intel, IBM, HP, Microsoft, Maguay, Siveco, Omnilogic, Junior Achievement, BSA, Politia Romana, ANBPR, UPIR, ASER, Ateliere fără frontiere, Hotnews, Agora Grup, Comunicatii mobile si Medialook.

Ambasadorul eSkills for jobs 2014 în Romania este Varujan Pambuccian.

Conferinta de deschidere a campaniei va avea loc in data 12 martie 2014.

Sursa: http://www.agora.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *