Orașele Agora și cursa pentru Capitala Europeană a Culturii


Deja ne apropiem de finalul acestui an și putem observa că unul dintre subiectele care a fost constant pe agenda publică a fost cel al diversității culturale. Cluj-Napoca a fost în acest an Capitala Europeană a Tineretului, iar competiția pentru Capitală Europeană a Culturii din anul 2021 este în plină desfășurare , având deja 13 orașe din țară înscrise în competiție.

Competiția pentru 2021 se duce între România și Grecia, un oraș din cele două țări având șansa să fie ales Capitală Europeană și să răspundă cel mai bine motto-ului „unitate în diversitate”. Fiecare oraș etalează ce are unic și valoros în domeniul culturii, social, economic, turistic și orice ar putea face diferența față de celelalte candidate.

Ne bucurăm să vedem că trei dintre orașele candidate sunt și orașele selectate pentru proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta: București, Brăila și Cluj-Napoca, pe lânga Sibiu care deja a fost Capitală Europeană a Culturii în 2007. „Cultura transformă orașul” este crezul cu care Cluj-Napoca pornește în competiție, Bucureștiul merce pe tema „Memoria | Explorarea | Imaginarea – Orașului”, iar Brăila, deși nu și-a făcut încă publică strategia, are toate motivele să candideze, dat fiind mozaicul de culturi, dar și istoria extrem de încărcată.

Alte orașe, precum Târgu-Mureș, au ales să facă o campanie în 5 limbi, cele ale comunităților care formează peisajul etnic din județ. Craiova a fost printre primele orașe care și-au anunțat candidatura. Timișoara se laudă cu cea mai diversificată viață culturală, fiind singurul oraș din țară cu patru teatre în patru limbi.

Capitala Europeană desemnată va fi anunțată în 2016. Însă până atunci credem că discuțiile despre diversitatea culturală din România nu ar trebui să prisosească și dimpotrivă să îi facă pe români să conștientizeze și să se bucure de șansa de care o au să trăiască, zi de zi, într-o lume variată și bogată cultural.

Agora Culturală @ Biblioteca Ta este un proiect implementat de ANBPR în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia și Asociaţia Culturală REPLIKA, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *