Proiectul SHIFT – prezentat în cadrul Conferinței Naționale a ANBPR cu titlul „Biblioteca publică – sursă de promovare și păstrare a memoriei locale”, Craiova, România (10-14 mai 2023)


Eveniment de marcă al bibliotecilor din România, Conferința Națională BiblioNEXT de la Craiovaa fost organizată în parteneriat de către Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj  și Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), cu sprijinul Consiliului Județean Dolj.

Potrivit preocupărilor constante ale bibliotecilor pentru domeniul memoriei și cunoașterii locale, tema actualei Conferințe a avut în centrul său rolul major pe care îl au bibliotecile publice în colectarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural local.

La  acest eveniment profesional complex și de mare impact în rândul profesioniștilor bibliotecari, al colaboratorilor, al reprezentanților mediului ONG și de business și al oficialităților prezente, au luat parte și membri ai consorțiului de parteneri ce implementează proiectul SHIFT – MetamorphoSis of cultural Heritage Into augmented hypermedia assets For enhanced accessibiliTy and inclusion, finanțat în cadrul programului Horizon 2021-2027.

În deschiderea Conferinței BiblioNEXT, care a avut loc joi, 11 mai 2023, la Muzeul de Artă – Centrul „Constantin Brâncuși”, Rob Davies, responsabil de diseminare din partea Initiative for Heritage Conservation, Grecia, a susținut prezentarea cu titlul Public libraries in the culture of places. What does the future look like?. Cu acest prilej, Rob Davies a oferit o foarte bună contextualizare a domeniului de implementare a proiectului SHIFT, a premiselor de implementare și a beneficiilor pe care proiectul le va aduce instituțiilor culturale și creative în domeniul conservării și promovării  patrimoniului cultural european.

În cea de-a doua zi a Conferinței, vineri, 12 mai 2023, Ioana Crihană (ANBPR) și Răzvan Purcărea (SIMAVI) au susținut prezentarea cu titlul ANBPR – interfață de promovare și conservare a patrimoniului cultural prin intermediul proiectelor. SHIFT – o abordare inovatoare cu suportul inteligenței artificiale.

Prezentarea a adus în prim plan modalitățile moderne de accesibilizare a elementelor de patrimoniu cultural propuse de proiectul SHIFT și a evidențiat abordarea inovatoare prin care utilizatorii vor deveni parte a procesului de întelegere și interpretare a activelor de patrimoniu cultural cu suportul tehnologiei.

Conferința Națională BiblioNEXT de la Craiova a găzduit o suită largă de prezentări, interacțiuni profesionale și schimburi de bune practici relevante privind promovarea și păstrarea memoriei locale, domeniu în care proiectul SHIFT aduce o importantă componentă de inovare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *