Anunț selecție 20 bibliotecari din 10 biblioteci județene pentru implementarea proiectului național DIGITAL CITIZEN


Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și ECDL ROMANIA lansează un apel de participare adresat bibliotecilor județene din rețeaua ANBPR privind selecția unui număr de 20 de participanți din 10 biblioteci județene, care se vor implica în implementarea proiectului DIGITAL CITIZEN.

Programul DIGITAL CITIZEN oferă acces la o suită de cunoștințe, abilități și comportamente online care favorizează adaptarea eficientă a tuturor membrilor comunității la procesul transformării digitale, la care asistăm cu toții astăzi.

Cele 10 biblioteci județene pilot sunt invitate să-și desemneze reprezentanții (în medie 2  reprezentați/bibliotecă interesată) să participe la o instruire online intensivă în domeniul Digital Citizenship, ce se va derula pe platforma Zoom.

Instruirea va debuta cu o sesiune Train-the-Trainers pe modulul ECDL Digital Citizen constând în: e-instruire specializată printr-o serie de webinarii ECDL, acces la resurse de pregătire, tutoriale video și cazuri de succes etc. 

Pe parcursul TTT, fiecare dintre participanți va deprinde elemente-cheie pentru crearea de competențe de reziliență pe baza programei internationale ECDL Digital Citizen. Beneficiind de îndrumarea lectorilor ECDL Romania și ai ANBPR, participanții vor fi sprijiniţi să devină îndrumători avizați și autonomi ai utilizatorilor serviciilor de bibliotecă privind folosirea instrumentelor online de bază. În felul acesta, reprezentanții bibliotecilor vor deveni mai abili și mai experimentați în evaluarea provocărilor online, dezvoltând o abordare sustenabilă asupra principalelor aspecte derivate din extinderea pe scară largă a tehnologiei.

Programul național DIGITAL CITIZEN dedicat bibliotecilor publice va include, într-o etapă următoare, un training online ECDL Pedagogie Digitală pentru domeniul bibliotecilor, cu posibilitatea certificării pe acest modul pentru participanții la grupa pilot TTT Digital Citizen. Durata cursului va fi 15 ore online, distribuite în 4-5 zile. Modulul ECDL Pedagogie digitală stabilește conceptele esențiale și dezvoltă competențele referitoare la utilizarea eficientă din punct de vedere pedagogic a tehnologiei online, pentru susținerea și îmbunătățirea predării, învățării și evaluării, venind în sprijinul oricărui trainer de astăzi.

Cele 2 module de pregătire vor fi organizate online, pe parcursul lunii iulie 2021.

Ulterior, bibliotecarii instruiți vor deveni facilitatori si vor putea livra sesiuni DIGITAL CITIZEN pentru beneficiarii proprii, iar bibliotecile aparținătoare vor fi încurajate și susținute să devină centre DIGITAL CITIZEN, activându-se ca actori esenţiali în procesul de alfabetizare digitală la standarde europene de certificare IT.

Anunțul integral este disponibil aici.

Formular de înscriere

Declarație privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Declarație angajament

4 thoughts on “Anunț selecție 20 bibliotecari din 10 biblioteci județene pentru implementarea proiectului național DIGITAL CITIZEN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *