Bătălia Cărților – o campanie de stimulare a lecturii prin rețeaua bibliotecilor


Bătălia Cărților este un concurs de stimulare a lecturii inițiat de Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj și derulat în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Consiliul Județean Cluj, cu participarea bibliotecilor publice. Aflată la a doua ediție, campania se adresează diferitelor segmente de vârstă, având secțiuni dedicate atât pentru copii (între 11 și 13 ani), adolescenți (între 14 și 18 ani), cât și pentru seniori, aceasta din urmă fiind o premieră a ediției din acest an. Interviul integral este accesibil aici.

Procesul de înscriere este continuu, din momentul lansării campaniei și până în luna septembrie, astfel încât numărul de biblioteci înscrise și respectiv numărul de participanți din rândul cititorilor nu este relevant la acest moment. Ediția trecută s-a bucurat de un mare impact, mai ales în contextul în care nu există alte inițiative similare. În afară poate de campania Nocturna Bibliotecilor, gestionată la nivel național de ANBPR, de altfel cea mai mare mobilizare pro-lectură și pro-cultură desfășurată în mod tradițional în ultimul weekend al lunii septembrie.

Organizatorii realizează și diseminează o listă de 10 cărți relevante care vor face obiectul concursului propriu-zis de lectură. Participanții recrutați din rândul utilizatorilor serviciilor de bibliotecă trebuie să citească toate cărțile incluse în concurs și să întocmească Fișe de lectură pentru fiecare carte citită, iar bibliotecarii și participanții vor realiza așa-numitele portofolii digitale ale cititorilor. Bibliotecile, ca instituții, au posibilitatea să adere la campanie prin semnarea unui acord de participare adresat Bibliotecii Județene Cluj sau ANBPR și vor primi pachetul de materiale privind mecanismul de implementare și un kit de materiale promoțiionale în format digital, care pot fi personalizate de fiecare bibliotecă în parte.

Anul trecut s-au înregistrat în campanie 16 biblioteci și peste 2000 de participanți, fiind organizate 11 finale ale Bătăliei Cărților la nivelul bibliotecilor. Anul acesta așteptăm să atragem noi biblioteci și să dublăm numărul participanților înregistrați și al celor care vor finaliza provocarea de lectură (Cititorul Anului/ Cartea Anului).

Selecția  cărților a fost foarte apreciată, această fiind făcută de bibliotecari cu experiență, care au citit ei înșiși cărțile, au sondat site-urile editurilor și au făcut recomandările respective pe criterii de calitate. Cele mai multe cărți s-au citit în perioada vacanței de vară. Concursul a fost foarte incitant și s-a bucurat de susținerea profesorilor și a părinților. Aceștia au apreciat inițiativa Bătălia Cărților că fiind foarte utilă și benefică în contextul cultural și educațional românesc.

Interviu susținut de Ioana Crihană, Director Executiv al ANBPR, difuzat de Radio Trinitas joi, 12 martie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *