Nocturna Bibliotecilor, ediția 2020 – Rezistăm infodemiei


Eveniment cultural anual de activare nocturnă a bibliotecilor, inițiat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), cu participarea bibliotecilor publice din România și Republica Moldova, Nocturna Bibliotecilor 2020 se va desfășura în perioada 25-27 septembrie 2020.

Cea de-a XI-a ediție a “nopții albe” a bibliotecilor va fi dedicată, de această dată, unei tematici foarte actuale, și anume Rezistăm infodemiei. În contextul actualei pandemii, bibliotecile din București și din țară, precum și din Republica Moldova, își vor întâmpina utilizatorii cu o gamă diversă de programe și activități subînscrise temei acestei ediții.

Pandemia COVID-19 a divizat societatea între numeroase subiecte de interes general, legate de sănătate, dar și de gestionarea informațiilor pe tema crizei sanitare. Mai mult ca niciodată, Internetul a devenit o adevărată fabrică de știri false și de campanii de dezinformare.

Confruntați cu dilemele generate de pandemie, am fost cu toții martorii unui fenomen de proporții, sinonim cu o pandemie informațională. Pe fondul invaziei de știri propagate prin Internet, am fost expuși unui volum fără precedent de informații false, trunchiate, mistificări și adevărate scenarii conspirative.  

Supra-abundența informațională face ca publicul larg să aibă dificultăți în a discerne între sursele de informare de încredere și cele îndoielnice. Actuala ediție a Nocturnei Bibliotecilor își propune să aducă lumină în ce privește fenomenul excesului informațional și mijloacele de a ne proteja de efectele nocive ale infodemiei.

Bibliotecile care doresc să se implice în actuala ediție a Nocturnei Bibliotecilor sunt rugate să comunice programele propuse la adresa de email anbpr_ro@yahoo.com până cel târziu joi, 24 septembrie a.c., pentru a le promova la nivel național pe canalele ANBPR și ale partenerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *