27 februarie 2023, București – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România anunță încheierea proiectului ”Vocea noastră contează!”. Acesta a fost derulat în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Asociația Startlight Petra și Norsensus Mediaforum Norvegia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului a fost de a schimba mentalitatea și atitudinea cetățenilor din București, Buzău și Râmnicu Sărat prin activități de informare și advocacy, care să promoveze drepturile omului, ale copilului, concepute pentru a lupta împotriva stereotipurilor, prejudecăților, precum și a practicilor de excludere și marginalizare care afectează copiii și tinerii cu deficiențe de auz și de vedere, și familiile acestora.
Proiectul “Vocea noastră contează!”, în care ANBPR are calitatea de partener, se apropie de finalizare, pe data de 28 februarie 2023 fiind programată Conferința de închidere a proiectului.
Pe parcursul implementării, ANBPR a coordonat activitatea dedicată realizării poveștilor digitale. Scenariul proiectului a prevăzut ca participanții cu deficiențe de vedere și auz implicați în proiect să deprindă tehnica Digital Storytelling și, cu îndrumarea a doi realizatori de povești digitale cu experiență, să creeze 50 de povești digitale, care să dea glas experiențelor personale și să exemplifice modul în care dizabilitatea le afectează viața și maniera în care reușesc să depășească barierele presupuse de apartenența la un grup vulnerabil.
Ca parte a eforturilor de diseminare, ANBPR a inițiat o campanie de promovare stradală a mesajelor despre poveștile digitale „Vocea noastră contează!” în cele 3 locații de desfășurare a proiectului: București, Buzău și Râmnicu Sărat. Expunerea a constat în proiectarea de mesaje dinamice sau statice despre poveștile digitale produse în proiect pe panouri tip billboard de mari dimensiuni.
Poveștile „Vocea noastră contează!”, având ca autori înșiși copiii și tinerii cu deficiențe de vedere și auz din București, Buzău și Râmnicu Sărat, au fost cuprinse într-un Ghid ce va fi popularizat pe scară largă, prin intermediul partenerilor și al prietenilor și susținătorilor proiectului.
Grație proiectului „Vocea noastră contează!”, peste 900 de copii și tineri, atât copii cu deficiențe de vedere și auz din școli speciale, cât și copii tipici din școlile de masă, au avut ocazia să interacționeze, să participe la activitățile proiectului și să dezbată pe tema drepturilor persoanelor cu deficiențe de vedere și auz.
Cele mai apreciate povești digitale create de tinerii povestitori au fost transcrise, de asemenea, în limbaj Braille, pentru a le face accesibile și persoanelor cu deficiențe de vedere. Parteneri beneficiari în proiect, alături de 7 școli de masă și școli speciale, au fost și 4 biblioteci, și anume: Biblioteca Națională a României, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Județeană “V. Voiculescu” Buzau și Biblioteca Municipală ”Corneliu Coposu” Râmnicu Sărat.
“Suntem de părere că implementarea acestui proiect a contribuit la o înțelegere superioară a problematicii persoanelor cu deficiențe de vedere și auz și a favorizat aducerea în prim plan a importanței respectării drepturilor copiilor și tinerilor într-o manieră deschisă și participativă. Profesionalismul partenerilor, dedicarea de care au dat dovadă profesorii, bibliotecarii, colaboratorii și voluntarii au adus plus valoare proiectului, generând abordări interdisciplinare incluzive, în spiritul unei mai mari deschideri către toleranță, către integrarea grupurilor vulnerabile și respectarea drepturilor persoanelor cu deficiente de vedere și auz“, a declarat Ioana Crihană, Director Executiv ANBPR.
„Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”
„Working together for a green, competitive and inclusive Europe”