Viața bate teatrul și poveștile inspiră povești la bibliotecă


„Agora Culturală @ Biblioteca Ta” este o inițiativă ANBPR și a bibliotecilor publice din România, menită să exploreze și să restituie publicului larg poveștile purtate de oameni. Proiectul și-a propus să identifice și să pună în valoare specificul cultural al minorităților etnice din România prin tehnica Digital Storytelling în patru județe: București, Cluj, Sibiu și Brăila. S-au spus povești, s-au împărtășit experiențe, s-au retrăit istorii, tema generală fiind diversitatea culturală. Elementul inedit a fost acela că povestitorii au fost oameni obișnuiți,  care s-au lăsat purtați doar de emoție și de dorința de a revela lumii experiențe și fapte memorabile.

Proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” a fost implementat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în parteneriat cu Asociația Culturală Replika și Jazzmontør AS Norvegia. Proiectul a prins viață din diversitate și a crescut frumos timp de 20 de luni, dând naștere unor povești tulburătoare, bazate pe cunoștințe, experiențe și emoție.

Această călătorie s-a clădit pe speranțe și așteptări. Nimeni nu a putut anticipa cum avea să reacționeze publicul sau cum se aveau să arate poveștile ce urmau să inspire o piesă de teatru originală – acesta fiind pasul final al demersului de proiect. Cu peste 1500 de filmulețe realizate în  4 spații diferite, inspirația poveștii a venit nu din ce au spus cei peste 1500 de povestitori, ci din felul în care aceștia au facut să vibreze ideile și emoțiile, să reînvie istorii foarte  personale și amintiri de o mare sensibilitate.

De la experiență de viață la piesă de teatru

Compania norvegiană Jazzmontør, specializată în digital storytelling, a instruit echipele de traineri români după o metodologie validată în Norvegia.  După ce aceștia au fost instruiți, trainerii bibliotecari au susținut ei înșiși sesiuni regionale de ateliere de povești digitale, cu participarea reprezentanților diferitelor etnii.

Toate poveștile descriu fapte reale, experiențe care le-au marcat existența povestitorilor, ele fiind mărturii concrete ale unei memorii colective a comunității, dar și ale modului în care tinerii percep valorile lăsate moștenire de generațiile predecesoare. Prin imagine, sunet și culoare, poveștile prind viață, împărtășind lumii clipe trăite cu intensitate. 

Diversitatea culturală și etnică din Brăila (greci, armeni, evrei, ruși-lipoveni, turci, bulgari, rromi) a scos la iveală istorii personale, date și fapte care sunt relevante publicului actual sub forma unei expoziții de tradiții și valori. Rușii lipoveni au descris cu multăpricepere și dedicare tradiții vechi păstrate cu sfințenie, obiceiurile ținute de Paște și Crăciun, gastronomia, dar și portul obligatoriu îmbrăcat duminica la biserică. Ei ne-au învațat bunacuviință și tenacitatea, indiferent de spațiul geografic în care ne este dat să trăim.

„Mi-au plăcut românii, de la care am învățat cuvântul „dor” într-o variantă up-grade, mi-au plăcut rromii, de la care am învățat simplitatea și pasiunea pentru viață, mi-au plăcut maghiarii, de la care am învățat buna cuviință și măsura în toate, mi-au plăcut rușii, pentru felul în care percep frumosul în orice, mi-au plăcut rușii-lipoveni, de la care am învățat tenacitatea”, spune Anca Vasilescu, bibliotecar trainer.

Utilizatorii bibliotecii și membrii comunităților au fost încurajați să se exprime prin intermediul tehnicii poveștilor digitale, să dezvolte idei de poveste, să editeze fotografii, să scrie un scenariu, să înregistreze și să mixeze sunete.

Abilitățile artistice și experiența în domeniul teatrului social și educațional, au făcut ca Asociația Culturală  Replika să poată construi, pe baza colecțiilor impresionante de povești inspirate de diversitatea culturală a etniilor, o piesă de teatru originală, ce investighează și problematizează tiparele și comportamentele din societatea românească.

Finalitatea proiectului constă în permanentizarea serviciului de realizare de povești digitale la biblioteca publică. Scopul inițierii unui serviciu de bibliotecă centrat pe realizarea de povești digitale este acela de a stimula memoria colectivă, de a colecta istorii de viață și de a salva de la uitare valorile tradiției și elementele de diversitate culturală specifice spațiului românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *